Social

Zeci de refugiați din Ucraina, Siria sau Yemen au donat sânge

video

Zeci de refugiați din Ucraina, Siria sau Yemen au venit astăzi să doneze sânge. Sunt oameni ce au fugit din calea războiului şi au fost primiţi cu braţele deschise de cetăţenii Republicii Moldova. Acţiunea de caritate a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor și este un semn de recunoștință față de poporul basarabean.

Ajutorul in momente de criză este binecunoscut de către refugiaţi aflați în Republica Moldova. De aceea, zeci de oameni au venit să ofere o picătură de speranţă pentru cei aflați pe patul de spital.

„Vreau să donez sânge pentru toţi oamenii, nu contează că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova sau ai unei altei ţări. Vreau să ajut, pentru viaţă.”

„Eu sunt din Yemen, dar sunt cetăţean al Republicii Moldova de vreo zece ani. Sunt cazuri în care copiii se nasc cu insuficienţă de sânge sau cu alte probleme şi au nevoie de ajutor. În primul rând, mă simt bine să ştiu că ajut un om şi sunt aici pentru că visam demult să fiu donator, pentru a dona măcar de sânge.”

„Donez sânge pentru ca să ajut persoanele bolnave. Suntem recunoscători Republicii Moldova pentru că ne găzduieşte cu atâta binevoinţă. Nu ştiu ce ne-am fi făcut fără ajutorul Republicii Moldova.”

„Trebuie să ajutăm oamenii. Este simplu. – De câţi ani locuiţi aici? – De 17 ani.  Deja mă simt ca acasă, sunt moldovean. Am deja şi cetăţenia acestei ţări.”

Acţiunea a fost organizată de Centrul de Caritate pentru Refugiați, Agenția ONU pentru Refugiați și Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. La donare au venit și cetăţeni ai Republicii Moldova.

„Pur şi simplu, din intenţii bune. Sper să ajute pe cineva sângele acesta, sper să fie de folos. Nu se ştie ce o să fie în viitor.”

DJAVID PAKNEHAD director, Centrul de Caritate pentru Refugiaţi: „Vin astăzi în jur de 200 de persoane din diferite ţări: Siria, Irak, Sudan, Ucraina, Afganistan, Yemen. Este un mesaj foarte frumos, pentru solidaritatea faţă de refugiaţi a Republicii Moldova. Ştiu, Republica Moldova are inima mare, dar societatea refugiaţilor tot vrea să facă ceva bun pentru Republica Moldova.”

În prezent, Republica Moldova găzduieşte peste 100 de mii de persoane din Ucraina şi 600 din alte ţări aflate in zone de conflict. Ziua Mondială a Refugiaţilor este sărbătorită anual pe 20 iunie.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter