Extern

Vladimir Putin le-a mulţumit militarilor pentru că ar fi împiedicat declanşarea unui „război civil” în Rusia

Vladimir Putin le-a mulţumit militarilor pentru că ar fi împiedicat declanşarea unui „război civil” în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a mulţumit azi militarilor pentru că ar fi împiedicat declanşarea unui „război civil” în Rusia. A fost cea de-a treia intervenţie publică a lui Putin după rebeliunea militară a grupului de mercenari „Wagner” împotriva Ministerului Apărării, încheiată sâmbătă cu un acord mediat de preşedintele Belarusului.

Vladimir Putin s-a adresat militarilor după ce aseară s-a întâlnit cu şefii structurilor de forţă şi a ţinut un discursul în faţa naţiunii dând asigurări că orice încercare de șantaj sau de tulburări în Rusia va fi "sortită eșecului". În pofida faptului că sâmbătă mercenarii grupului "Wagner" au ocupat oraşul Rostov, inclusiv principalul centru de comandă sud al Armatei şi au ajuns aproape de Moscova, Putin i-a lăudat azi pe militari pentru că ar fi prevenit o lovitură de stat.

VLADIMIR PUTIN preşedintele Rusiei: „Unitățile Ministerului Apărării, Garda Rusă, membri ai Ministerului de Interne și ai serviciilor speciale au asigurat funcționarea fiabilă a celor mai importante centre de comandă, a facilităților strategice, inclusiv a facilităților de apărare, a securității regiunilor de frontieră, a forței din spatele forțelor noastre armate și a tuturor unităților de luptă, care au continuat să lupte eroic pe front.”

Putin nu a specificat cum anume au intervenit militarii pentru a împiedica ocuparea oraşului Rostov sau înaintarea marşului Wagner spre Moscova. Rămâne le fel de confuză şi declaraţia lui Putin potrivit căreia armata şi poporul rus s-ar fi opus rebeliunii, în condiţiile în care toată ziua de sâmbătă mercenarii erau aplaudaţi în stradă şi întâmpinaţi cu flori şi steaguri ale grupării "Wagner".

Rebeliunea a început vineri, după ce şeful grupului "Wagner" Evgheni Prigojin anunţa că mercenarii săi au fost atacaţi cu rachete la ordinul Ministerului rus al Apărării şi că pornesc într-un Marş al Dreptăţii pentru a prelua conducerea acestei instituţii.

Sâmbătă seara Prigojin le-a dat însă ordin militarilor săi să revină la bazele lor temporare din Ucraina pentru a evita vărsări de sânge. Kremlinul anunţase că rebeliunea s-a încheiat în urma unei înţelegeri mediate de preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Conform înţelegerii, Prigojin va fi absolvit de răspundere penală şi se va afla în Belarus, unde potrivit site-ului Flightradar24 a şi aterizat azi un avion care are legătură cu grupului "Wagner". Înşişi militarii grupului de mercenari au primit promisiunea de a fi amnistiaţi, cu posibilitatea de a încheia contracte cu armata rusă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter