Social

Municipiul Cahul sărbătorește 522 de ani de la prima atestare documentară cu muzică, voie bună și un Festival al Majoretelor

Municipiul Cahul sărbătorește 522 de ani de la prima atestare documentară cu muzică, voie bună și un Festival al Majoretelor

Municipiul Cahul împlineşte 522 ani de la prima atestare documentară iar locuitorii l-au sărbătorit cu muzică, voie bună şi activităţi culturale. În premieră, în acest an a fost organizat şi un Festival al Majoretelor, la care au participat colective de pe ambele maluri ale Prutului. Sărbătoarea orasului s-a încheiat seara, când pe scenă au evoluat artişti consacraţi din Republica Moldova.

Purtând costume multicolore, şapte colective coregrafice din Republica Moldova şi România au defilat cu mândrie în centrul municipiului Cahul. A fost acţiunea care a dat tonul sărbătorii oraşului. Sute de locuitori dar şi oaspeţi s-au adunat în Piaţa Adunării Naţionale pentru a petrece împreună.

CRISTINA TĂNĂSACHE reprezentant, România: Sunt onorată să mă aflu la acest festival. Întotdeauna colectivele din Moldova s-au făcut remarcate la competițiile din România. Evenimentul a fost organizat de autorităţile locale cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin intemediul programului "Cahul-Capitala Cultural Creativă a Moldovei".

NICOLAE DANDIŞ primar, municipiul Cahul: În municipiul Cahul, astăzi, sunt implementate mai multe proiecte cu finanțare europeană și a diferitor state membre. Cu siguranță, fără aceste finanțări ar fi fost greu de vorbit despre implementarea unor proiecte.

Seara a culminat cu un concert susținut de îndrăgita interpretă de muzică populară Ioana Căpraru, trupa SunStroke Project dar și colective artistice locale. IOANA CĂRARU interpretă: Eu sunt cetățean de onoare a municipiului Cahul. Şi vreau să-i îndemn pe toți la o horă, la o sârbă așa cum se face la noi la Cahul în zi de sărbătoare.

Din anul 2019 şi până acum, în regiunile Cahul și Ungheni au fost implementate proiecte în valoare totală de 23 de milioane de euro prin intermediul programului "EU4Moldova: Regiuni-cheie", pentru a susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă a acestor zone.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter