Politic

Președinte CUB Igor Munteanu: „Cele mai mari vulnerabilități cu care se confruntă R. Moldova sunt legate de capacitățile de a stimula creșterea economică”

post-img
Președinte CUB Igor Munteanu: „Cele mai mari vulnerabilități cu care se confruntă R. Moldova sunt legate de capacitățile de a stimula creșterea economică”

„Cele mai mari vulnerabilități cu care se confruntă R. Moldova sunt legate de capacitățile de a stimula creșterea economică, de a aduce investiții străine. Există un narativ oficial al faptului că investitorii nu vin în R. Moldova datorită războiului, ceea ce este parțial adevărat, dar dincolo de asta forța noastră de muncă este îmbătrânită, ” a declarat Președintele CUB Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit invitatului emisiunii, Igor Munteanu, creșterea locurilor de muncă bine plătite în R. Moldova ar facilita stabilizarea populației în țară. 

„ În R. Moldova atât timp cât nu suntem stat membru al UE, guvernele ar putea să utilizeze scheme de finanțare a investitorilor.  Eu aș încuraja creativitate maximă în condițiile în care R. Moldova poate atrage companii străine, dacă are determinare și dacă poate să facă pachete speciale, compatibile cu așteptările aceste companii europene, asiatice, americane. Prezența lor fortifică mesajul politic, pentru că retorica politică ajută până la un anumit moment, dar cetățenii doresc să aiba locuri de muncă bine plătite. Sondajele arată că cetățenii R. Moldova ar rămâne în R. Moldova dacă ar avea salarii mai mare decât 17 mii lei. ”

Deputatul PAS Radu Marian a declarat că se depun eforturi considerabile pentru încurajarea populației de a se angaja în câmpul muncii: 

„Vreau să remarc că s-au depus eforturi destul de însemnate pentru a încuraja mult mai multă lume să se angajeze la lucru. Deficitul forței de muncă este probabil cea mai mare problemă economică pentru noi. În ultimii doi ani am reușit să majorăm numărul de oameni care lucrează cu 55 mii lei și noi am aprobat în Parlament reforma ajutorului social prin care reduce gradual acest ajutor social pentru cei care pot lucra și au oferte de angajare și nu și-au dorit. În rezultat noi am avut în ultimul an 10 mii de șomeri beneficiari de ajutorul social care s-au întors în câmpul muncii, urmare a anumitor politici de stimulare. De asemenea, noi depunem eforturi ca să încurajăm cât mai multe femei care își doresc să lucreze. Noi avem aproximativ 200 mii de femei care au potențialul de a lucra în câmpul muncii, dar au nevoie de suport în ceea ce privește creșterea copiilor și avem mai multe programe de finanțare a creșelor la locul de muncă.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare:

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter