Astăzi se împlinesc 31 de ani de la punerea în circulaţie a leului moldovenesc. Iar de şase ani, în această zi, Banca Naţională îşi deschide porţile pentru doritori, cu expoziţia "Drumul banilor". Peste 200 de elevi au avut ocazia să afle mai multe despre moneda naţională a Republicii Moldova, dar şi despre evoluţia acesteia.
Elevii au avut ocazia să afle cum este produsă moneda națională, dar și cum pot distinge bancnotele autentice de cele false.
„Este o lecţie în care am văzut evoluţia de la rubla rusească până la bancnotele pe care le avem în prezent şi cum s-a format această tranziţie dintre aceste două bancnote.”
„Am aflat că există anumite elemente pe bancnotele noastre moldovenești care le diferențiază de altele. De exemplu, pe una dintre ele apare Ștefan cel Mare, o personalitate importantă”.
CORNELIU CREŢU şef, Direcţia Operaţiuni cu Numerar, BNM: „Dacă vi se întâmplă că bancnotele nu întrunesc animate elemente şi sunt suspecte, vă rog să vă apropiaţi la prima bancă la care aveţi posibilitatea şi rugaţi operatorii să verifice aceste bancnote.”
Elevii au vizitat și o expoziție cu primele monede comemorative lansate de Banca Națională.
ELENA MĂMĂLIGĂ, ghid al sălii de expoziţie, BNM: „Prima monedă dedicată proclamării independenţei Republicii Moldova, primul set dedicat mănăstirilor Moldovei. Sigur că este important elevii să cunoască despre moneda naţională, să ştie să economisească banii.”
NATALIA STOIANOV, profesor: „Elevii au nevoie de aceste parteneriate, întrucât aspectele Academice pe care le pot enunţa profesorii în cadrul orelor de dezvoltare personală, managementul clasei, nu sunt suficiente ca să fadă pe viu, cum circulă.”
Se împlinesc 31 de ani de la punerea în circulaţie a leului moldovenesc, iar mulţi basarabeni îşi amintesc bine ziua când au ţinut prima data în mână moneda naţională.
Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993.