Politic

Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE

Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE

În data de 25 iunie, Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au decis, vineri, de comun acord, deschiderea negocierilor, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. După acest anunţ istoric, persoanele din fârful Uniunii Europene au venit cu mesaje prin care su salutat decizia şi au subliniat că sunt alături de Republica Moldova.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a fost cea care a anunţat, la Chişinău, decizia preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. La scurt timp, preşedintele Maia Sandu venit cu un mesaj.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova „:Acesta este un pas semnificativ în calea R. Moldovei către UE și către o Europă mai puternică și unită." 

Şi liderii Uniunii Europene au salutat decizia istorică pentru Republica Moldova.

ROBERTA METSOLA, preşedintele Parlamentului European „:Apreciez acest pas important. Viitorul Ucrainei și al Moldovei este în UE. Parlamentul European va continua să lucreze îndeaproape cu ambele țări în vederea aderării." 

URSULA VON DER LEYEN, şefa Comisiei Europene „:Felicitări Ucrainei şi Moldovei. Acesta este un pas uriaș înainte, în călătoria dumneavoastră către UE. Comisia Uniunii Europene va fi alături, la fiecare pas." 

CHARLES MICHEL, preşedintele Consiliului European „:Așteptăm cu nerăbdare primele conferințe interguvernamentale cu ambele ţări. Ne respectăm promisiunile și vă vom sprijini pe drumul spre calitatea de membru." 

GRIGORE GUZUN, expert în Politică Externă, Wathdog.md „:Noi deja avem o decizie tehnică oferită de Comisia Europeană. Ceea ce va fi pe 25 iunie va fi mai mult o decizie politică în care statele îşi vor da oficial acordul de începere a negocierilor. Ce urmează după 25 este că RM îi va fi oferitun plan de acţuni ce va include principalele probleme de rezolvat din cele 36 capitole de negociere. Apoi urmează un proces mai adânc în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei."

Expertul în Politică Externă, Grigore Uzun, mai precizează că după deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, Republica Moldova va beneficia de fonduri pentru dezvoltarea mai multor domenii.

GRIGORE GUZUN, expert în Politică Externă, Wathdog.md: „Se va deschide accesul la fonduri de pre accesiune pentru proiecte de integrare economică, dezvoltarea infrastructurii, pentru ca, atunci când va deveni membru, să nu fie şocuri economice, culturale. Pentru a deveni membru al UE, PIB-ul ţării trebuie să fie de cel puţin 50% din media europeană. La moment, Republica Moldova are 35% din media europeană."

Acum doi an, în iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova şi Ucrainei statut de ţări candidate la aderare, la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova în ţara vecină.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter