Social

Tradiţia curăţeniei înainte de Paşte s-a păstrat în rândul basarabenilor, dar ţine pasul cu timpurile. Tot mai mulţi apelează la firmele specializate pentru această sarcină. Care sunt preţurile

Tradiţia curăţeniei înainte de Paşte s-a păstrat în rândul basarabenilor, dar ţine pasul cu timpurile. Tot mai mulţi apelează la firmele specializate pentru această sarcină. Care sunt preţurile

E Miecurea Mare, ziua în care, conform tradiţiei, curăţenia de Paşti trebuie să fie gata, astfel încât credincioşii să se poată pregăti sufleteşte pentru marea sărbătoare care urmează. Și cum obiceiurile s-au mai schimbat, unii preferă să scoată bani din buzunar și să lase sarcinile mai dificile pe seama firmelor specializate. Cererile au crescut cu aproape 50% faţă de anul trecut, susţin reprezentanţii firmelor de curățenie.

ZFR

Curăţenia generală înainte de sărbătorilre pascale este o tradiţie pentru basarabeni. Din podea și până-n pod, gospodinele curăţă toată casa. Nici curtea nu scapă necurățată.

"Trebuie de spălat ferestrele uşile. E greu. Cât timp vă ia să aduceţi totul în ordine? – Trei sau patru zile, pentru că casa e mare."

"Curăţenia asta noi o pătrăm tot timpul. Este o purificare în cameră, se schimbă atmosfera şi ne simţim mai frumos."

"Am grijă de casa părintească fiindcă ei sunt decedaţi de 10 ani şi la ei mai aduc în ordine casa părintească, mai înalbesc. Adică, dăm cu var, cu vopsea diferită. Aşa în modul acesta, păstrăm tradiţia datului cu var, unsul cu bălegar."

Cei ce nu au timp sau chef pentru curăţenia de primăvară apelează la firme specializate. Cu un întreg arsenal, angajaţii preiau toată sarcina obsitoare înainte de Paşti.

ZFR

CONSTANTIN BUSUIOC, manager de vânzări, firmă de curăţenie: Totul este diferit . Poate să fie de la 2-3 mii de lei chiar şi mai mult. În funcţie de suprafaţa apartamentului, de volumul de lucru care trebuie să fie îndeplinit de echipa noastră.

"Avem produse chimicale anumite în domeniul dat. Aspiratoare avem pentru dormitoare. Totodată, anumite chimicale pentru dormitoare."

Curățenia de primăvara e o traditie in cultura multor popoare. Evreii își curățau casa înainte de Paște pentru a nu îl insulta pe Dumnezeu. În cultura persană, curățenia de primăvară simbolizează venirea noului an. În China, casa se curăță pentru a scăpa de ghinion și evenimentele nefericite din anul trecut. Curățenia de primăvară se întâmplă peste tot, acasă, la birou, pe stradă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter