Extern

Joe Biden i-a transmis președintelui chinez să fie "atent", după întâlnirea cu Vladimir Putin, deoarece Beijingul se bazează pe investițiile occidentale

post-img
Joe Biden, Xi Jinping

Președintele american, Joe Biden, i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping, după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, să fie "atent", deoarece Beijingul se bazează pe investițiile occidentale, potrivit unor fragmente dintr-un interviu acordat CNN.

"Am spus: Aceasta nu este o amenințare. Aceasta este o observație", a spus Biden.

"De când Rusia a intrat în Ucraina, 600 de corporații americane s-au retras din Rusia. Și mi-ați spus că economia dumneavoastră depinde de investițiile din Europa și Statele Unite. Și fiți atenți. Fiți atenți".

Putin și Xi au purtat două zile de discuții în martie, în care au avut discuții cordiale despre prietenia dintre China și Rusia și critici comune la adresa Occidentului, dar niciun semn de progres diplomatic cu privire la Ucraina, potrivit stiriletvr.ro.

Cei doi au participat, de asemenea, la un summit virtual la începutul acestei săptămâni.

Există tensiuni sporite și pesimism în relația dintre SUA și China din cauza problemelor de securitate națională, inclusiv Taiwanul, războiul Rusiei în Ucraina, interdicțiile tot mai mari ale SUA privind exporturile de tehnologii avansate și politicile industriale conduse de stat ale Chinei.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, își continuă sâmbătă o vizită în China.

Întrebat care a fost răspunsul lui Xi, Biden a spus: "El a ascultat și nu a... argumentat. Și, dacă observați, nu a intrat în forță în Rusia. Așa că, cred că există o cale prin care putem rezolva această problemă".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter