Actualitate

Limba română, sărbătorită cu mândrie și la Zurich

Limba română, sărbătorită cu mândrie și la Zurich

Zilele acestea, limba română a fost rostită, cu dragoste cu mândrie, şi în Elveţia, la deschiderea noului an de învăţământ de la Şcoala Guguţă, din oraşul Zurich. Emotionaţi, copii provenind din Republica Moldova şi România au adus, astfel, un omagiu limbii materne, pe care o sărbătorim mâine. Acest proiect educaţional este sprijinit financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ZFR

Deschiderea noului an de învăţământ la şcoala "Guguţă", din Zurich, s-a făcut pe versurile marilor artişti patrioţi basarabeni Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Cu această ocazie, elevii şi profesorii au adus un omagiu limbii române.

Fondată în 2023, instituţia cu predare în limba română este acreditată de Ministerul Educației din Elveția şi este sprijinită financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului de la Bucureşti. La deschiderea noului an şcolar a fost prezent şi ambasadorul Republicii Moldova în Elveţia, Vladimir Cuc.

Excelenţa Sa VLADIMIR CUC ambasadorul Republicii Moldova în Elveţia: „Am auzit despre şcoala Guguţă cu mult timp înainte. Este un proiect de succes, e un proiect care uneşte oamenii, uneştii copiii.”


MARIANA GRATI, fondator, şcoala "Guguţă": „Pentru anul 2024-2025 ne-am propus foarte multe activități, pe lângă activitățile de bază, pe care le avem săptămânal.”


CRISTINA GADIBADI, părinte: „Au posibilitatea să socializeze cu alți copii în limba română și să învețe lucruri care nouă nici nu ne trec prin cap să îi învățăm acasă, de exemplu despre portul național, despre unele tradiții mai vechi.”

La acest eveniment de suflet a luat parte şi tânărul pianist basarabean Gheorghe Gonţa, care studiază în Elveţia.

Anul acesta, prima lecţie s-a desfăşurat în stradă. Micuţii i-au întrebat pe trecători dacă recunosc imnul Republicii Moldova.    

„Ucraina?
Nu... Este o țară independentă. A fost cândva parte din România.”

„Culorile drapelului aparţin… Republicii Moldova sau României? Moldova!”


„Este o limbă latină, din ce aud. Capitala este… Chișinău, cred.”

„Nu am nicio idee... Nu cunosc drapelul. România? Poate fi Moldova? Nu aș fi recunoscut.”

„La Mulți ani, Moldova!”

La şcoala "Guguţă" merg 30 de copii. Instituţia are două filialele: la Basel şi Zurich.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter