Extern

Putin: Organizatorii rebeliunii vor fi aduși în fața justiției. Mulțumesc comandanților și soldaților care au luat decizia corectă de a se opri și de a se întoarce pentru a preveni vărsarea de sânge. Au trei opțiuni

post-img
Vladimir Putin

Vladimir Putin a subliniat luni seară, într-o declarație de presă anunțată intempestiv de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că "organizatorii rebeliunii vor fi aduși în fața justiției" și că rebeliunea a fost "o activitate criminală, care a avut drept țintă slăbirea țării". Numele lui Prigojin nu a fost pomenit.

În declarația făcută pe un ton vehement, Vladimir Putin a subliniat că "orice tip de șantaj este sortit eșecului" și că liderii revoltei "au vrut ca societatea noastră să fie fragmentată", notează stiriletvr.ro.

Liderul de la Kremlin a declarat că a dat personal ordin "să se evite vărsarea de sânge"."Încă de la începutul evenimentelor s-au luat măsuri, la instrucţiunile mele directe, pentru a evita o mare vărsare de sânge", a subliniat el.

Putin a mulțumit populației pentru "sprijinul, patriotismul și solidaritatea" arătate după revoltă, dar și liderului din Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru soluționarea pașnică a evenimentelor.

"Practic, întreaga societate rusă a fost unită de responsabilitatea de a-și apăra patria mamă", a spus Putin.

El le-a mulțumit acelor oficiali Wagner care "au luat decizia corectă de a se opri și de a se întoarce pentru a preveni vărsarea de sânge".

Cei mai mulți mercenari Wagner sunt "patrioți" care au fost folosiți de organizatorii rebeliunii, a ținut să sublinieze Putin.

Revolta era sortită eșecului, iar "cei care au pus-o la cale, deși și-au pierdut simțul binelui și al răului, nu se poate să nu fi realizat asta", a adăugat liderul de la Kremlin.

Putin a mai susținut că Ucraina a fost implicată în evenimentele din weekend și a numit revolta "o răzbunare pentru contraofensiva ratată".

Pe finalul discursului său, Putin a mulțumit soldaților Wagner, spunând că sunt devotați poporului lor și statului.

El li s-a adresat direct mercenarilor și le-a oferit 3 opțiuni. "Astăzi aveți posibilitatea să continuați să serviți Rusia încheind un contract cu Ministerul Apărării ori cu agențiile de aplicare a legii, sau să vă întoarceți la familiile și la prietenii voștri. Cine vrea poate să meargă în Belarus. Alegerea este a voastră, dar sunt sigur că va fi alegerea soldaților ruși care au realizat că au făcut o greșeală tragică", a spus Putin.

Potrivit unor informații, între timp, mercenarii Wagner construiesc tabere în Belarus, deci este neclar câți vor profita de prima ofertă a lui Putin.

Vladimir Putin: "Organizatorii acestei rebeliuni trebuie să știe că trebuie aduși în fața justiției. Ce au făcut ei este o amenințare. Oricine organizează așa ceva - acești trădători și această organizație, acest gen de acțiune este exact ce au făcut neo-naziștii de la Kiev. Acești soldați vor ajunge să se omoare unii pe ceilalți. Nu am fi vrut să ajungem să fie uciși civili. Marea majoritate a luptătorilor Wagner sunt patrioți, atașați țării, care ne apără. Au întors spatele unei posibile vărsări de sânge. Acolo s-ar fi putut produce evenimente cu consecințe tragice pentru țară. Mulțumesc acelor comandanți și acelor soldați care au luat decizia corectă de a se opri și de a se întoarce din drum. Toți ar trebui să ia legătura cu Ministerul Apărării pentru a se întoarce la casele lor. Aveți alegerea de a fi luptători ai Rusiei și să vi se recunoască acest merit."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter