Actualitate

Luminița Odobescu, la Dubrovnik: Aderarea la UE rămâne singura cale pentru prosperitate și stabilitate pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest

post-img
Luminița Odobescu, la Dubrovnik: Aderarea la UE rămâne singura cale pentru prosperitate și stabilitate pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest

Ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, l-a asigurat miercuri, în Croația, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că România susține în totalitate formula de pace a liderului de la Kiev, o pace bazată pe respectarea dreptului internațional.

Șefa diplomației române a participat miercuri la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est, găzduit la Dubrovnik de premierul croat Andrej Plenkovic și care s-a încheiat cu o declarație comună în care “calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina se poate baza numai pe dreptul internațional, inclusiv pe Carta ONU”.

În această privință, țările participante și-au reafirmat sprijinul pentru Formula de pace a Ucrainei a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca un cadru esențial pentru restabilirea unei astfel de păci, scrie caleaeuropeana.ro.

Ne exprimăm sprijinul pentru eforturile Ucrainei în această direcție și subliniem disponibilitatea noastră de a participa activ la punerea în aplicare a punctelor din formula de pace“, se arată în declarația comună.

Dinspre partea sa, ministrul Luminița Odobescu a subliniat că “aderarea la UE rămâne singura cale pentru prosperitate și stabilitate pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest”.

“România sprijină pe deplin formula de pace a lui Zelenski. Atingerea păcii în Ucraina va avea un impact asupra regiunii noastre și asupra ordinii globale. Numai o pace bazată pe dreptul internațional poate fi justă și durabilă. Nu există pace fără justiție”, a mai adăugat ea, cu referire la sprijinul României pentru Ucraina.

Summitul de la Dubrovnik a fost cel de-al treilea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, după cele de la Atena, din august 2023, și de la Tirana, din februarie 2024.

Pentru Volodimir Zelenski aceasta a fost prima oprire a unui turneu diplomatic fulger, care cuprinde vizite la Roma, Paris, Londra și Berlin pentru întrevederi cu premierul italian Giorgia Meloni, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit liderului ucrainean, acesta va purta discuții cu fiecare dintre cei patru lideri și apoi, conform planificării, va prezenta planul de victorie tuturor partenerilor în cadrul reuniunii Ramstein.

Cea de-a 25-a reuniune Ramstein a fost programată pentru 12 octombrie, dar a trebuit să fie amânată din cauza uraganului din Statele Unite. Volodimir Zelenski a subliniat că dezastrul natural necesită atenția maximă a președintelui american Joseph Biden față de situația internă.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter