Recomandări

Caravana TVR Moldova ,,LA TINE-N SAT” ajunge la Ciuciulea, raionul Glodeni

post-img
Caravana TVR MOLDOVA

Fosta maternitate din satul Ciuciulea a fost renovată şi transformată într-un hostel. Primii dintre cei cazaţi aici au fost participanţii la un atelier de sculptură în lemn. Iar alte edificii vechi, cum ar fi Conacul lui Leondari-Buznea şi fosta şcoală de băieţi, sunt bine păstrate. Pentru a le repara, autorităţile nu au bani, dar îşi pun mari speranţe în fondurile europene. Urmăriţi o nouă ediţie a emisiunii Caravana TVR Moldova LA TINE-N SAT sâmbătă, 25 mai 2024, la ora 16.00.

floare carpet

La Ciuciulea, 90 la sută din locuitorii satului au acces la apă potabilă, iar de sistem de canalizare beneficiază doar instituţiile publice. Din cauza costurilor mari, de peste 40 mln. lei,  Primăria a renunţat la construcția reţelei de evacuare a apelor menajere şi optează pentru construcţia foselor septice şi conectarea acestora la staţii zonale de filtrare. 

Cele două grădiniţe din localitate au beneficiat de suportul financiar oferit de Guvernul României pentru reparaţii exterioare ale edificiilor, iar alte dotări, inclusiv pentru terenurile de  joacă,  au venit din partea oamenilor din  comunele  Prundu Bârgăului jud. Bistriţa Năsăud şi Gălăuţaş, judeţul Harghita,  România, înfrăţite cu Ciuciulea. 

Gimnaziul din Ciuciulea are o cantină nouă, în urma unui proiect în valoare de 2,3 milioane de lei, bani alocaţi de Guvernul Republicii Moldova prin Programul guvernamental ,,Satul European”.  Cei 222 de elevi vor avea şi condiţii mai bune pentru igienă personală, după deschiderea unui grup sanitar în instituţie.

La atelierul de sculptură din acest an, programat pentru perioada iulie-august, la eveniment vor veni artişti din Moldova, România, Austria şi alte ţări din Europa. La final, participanţii vor oferi satului 10 lucrări. Astfel, cel mai mare parc cu sculpturi din lemn din Republica Moldova va avea 29 de exponate în aer liber.

Emisiunea Caravana TVR  Moldova LA TINE-N SAT este difuzată sâmbăta, ora 16.00, la TVR Moldova. Realizator şi producător Tatiana Chetrari.

Link foto site: https://we.tl/t-zhl2NsrLQ5

author-img_1

Cristian Sava

Reporter