Actualitate

Sondaj: Maia Sandu, în preferințele alegătorilor la funcția de președinte

Sondaj: Maia Sandu, în preferințele alegătorilor la funcția de președinte

Maia Sandu rămâne politicianul care ar obţine cele mai multe voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidenţiale. Asta arată rezultatele unui nou sondaj de opinie, realizat de WatchDog. Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, s-ar clasa pe locul doi.

ZFR


Potrivit sondajului publicat astăzi, Maia Sandu este lider detașat în preferințele basarabenilor la alegerile prezidențiale, însă nu ar câştiga din primul tur. Pe al doilea loc s-a clasat Alexandr Stoianoglo. Aproape 6,8% dintre repondenti şi-ar da votul pentru Renato Usatîi, peste 5% ar susţine-o pe Irina Vlah, în timp ce Vasile Bolea ar obţine puţin peste 4% din sufragii.

TOP POLITICIENI
Sursa: WachDog

MAIA SANDU                     35,5%
ALEXAND STOIANOGLO  9,9%
RENATO USATÎI                  6,8%
IRINA VLAH                         5,8%
VASILE BOLEA                    4,4% 

Sondajul arată și o creștere considerabilă a numărului de persoane indecise. În Parlament ar ajunge 3 partide, iar cele mai multe mandate le-ar avea Partidul Acţiune şi Solidaritate și Partidul Socialiştilor.

MANDATE ÎN PARLAMENT
Sursa: WachDog

Nu ştiu, nu am decis 26,5%
PAS                              28,4%
PSRM                          10.1%
BLOCUL VICTORIA      8,1%

Potrivit expertului WatchDog, Valeriu Pașa, creşterea numărului de indeciși la alegeri se explică prin faptul că unii lideri nu participă in această campanie şi este un număr mare de candidații independenți.

VALERIU PAŞA expert, WachDog: Este o competiţie mare pe această parte pro-rusă a alegătorilor. Vedem Ilan Şor şi partidele sale, Irina Vlah şi Ion Chicu cu mesaje anti-europene aş spune. Toţi se bat pentru acelaşi electorat. Încearcă să culeagă de acolo şi Renato Usatîi şi pe altă parte, Igor Dodon, care nu mai candidează la prezidenţiale. Evident că asta a afectat imaginea partidului Eu aş remarca şi scăderea faţă de sondajul precedent a ratingului "Blocului Împreună"  Acest fapt a dus la creşterea voturilor pentru PAS.

Sondajul a fost realizat in perioada 20-23 august 2024 pe un esantion de 1011 respondenți, la comanda Comunităţii "WatchDog.MD cu sprijinul Open Society Foundation. Marja de roare este de ± 2,6%.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter