Extern

Danemarca va începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16

post-img
Avioane F-16
Sursa foto: CANVA

Guvernul Danemarcei spune că a început antrenamentul piloţilor ucraineni pe avioane F-16 şi că retragerea flotei de avioane de luptă americane învechite a ţării scandinave a fost devansată cu doi ani, scrie mediafax.ro.

Guvernul Danemarcei a declarat luni că a început pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 şi că retragerea flotei de avioane de luptă americane învechite a ţării scandinave a fost devansată cu doi ani. 

Avioanele de vânătoare de înlocuire, F-35, vor fi operaţionale până în 2025, a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen. Iniţial, trecerea era planificată pentru 2027. Lund Poulsen a precizat că Danemarca, membră NATO, "a luat măsura de a începe un efort de pregătire şi perfecţionare pentru piloţii ucraineni". 

"Vom analiza, de asemenea, dacă ar trebui să facem o donaţie concretă Ucrainei de avioane de luptă daneze F-16 şi câte ar trebui să fie", a spus el. Piloţii ucraineni trebuie să petreacă între şase şi opt luni de pregătire înainte ca o eventuală donaţie de avioane F-16 daneze să devină realitate, a declarat Lund Poulsen pentru televiziunea daneză DR, relatează ABC News. 

"Acest lucru nu înseamnă că nu se poate lua o decizie înainte. Dar avioanele F-16 vor rămâne în Danemarca până în 2024", a spus Lund Poulsen. Danemarca a comandat 27 de avioane de luptă F-35A, care vor înlocui avioanele F-16, vechi de peste 40 de ani, dintre care Danemarca are 30 de avioane operaţionale. 

Trecerea la avioanele F-35A Joint Strike Fighter va avea loc de la sfârşitul anului 2023 până la sfârşitul anului 2025. Ucraina a cerut de mult timp avioane de luptă occidentale pentru a o ajuta să reziste invaziei ruseşti la scară largă, care a început în februarie 2022.

Iniţial reticente, SUA şi alte ţări NATO au fost de acord recent să permită piloţilor ucraineni să primească pregătire pentru a se antrena pe avioane de luptă F-16, deşi niciuna nu s-a angajat încă să predea vreun avion.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter