Justiție

Plenul CSM nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte. Au fost înaintate alte două candidaturi

post-img
CSM

Doi candidați noi la funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistaturii (CSM). Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost desemnați în cadrul ședinței de astăzi a Plenului CSM pentru accederea la funcția de președinte al CSM. Audierile publice și procedura de vot au fost însă amânate pentru o altă ședință.

Amintim că, inițial la funcția de președinte au candidat membrii CSM, Ion Guzun și Vasile Șchiopu. Ulterior, aceștia și-au retras candidaturile din concurs fără a oferi careva explicații.

Potrivit Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, președintele CSM este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales. În absenţa preşedintelui, funcţiile lui sunt exercitate de un membru al Consiliului, numit prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii:

  • convoacă şi prezidează şedinţele Consiliului;
  • coordonează activitatea Consiliului şi repartizează materialele spre examinare, desemnează un raportor pentru prezentarea materialelor examinate;
  • reprezintă Consiliul în faţa autorităţilor publice din ţară şi din străinătate;
  • organizează și implementează sistemul de control intern managerial și poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune;
  • exercită alte atribuţii în condiţiile legii.

În prezent funcția de președinte interimar al CSM este deținută de Sergiu Caraman.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter