Politic

Italia sprijină aderarea Republicii Moldova la UE

video

Președintele Italiei a fost intr-o vizită oficială la Chişinău iar reprezentanţii guvernelor din Italia şi Republica Moldova au semnat astăzi Declarația comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Preşedintele Sergio Mattarella a reiterat că sprijină calea integrării, chiar dacă securitatea în regiune este din ce în ce mai şubredă din cauza războiului din Ucraina.

Preşedintele Sergio Mattarella a fost la prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Împreună cu delegaţia Republicii Italiene a fost întâmpinat cu onoruri militare la Preşedinţie. La finalul intrevederilor oficiale, s-a semnat declarația comună în sprijinul aderării la Uniunea Europeană.

Prin declaraţia semnată, Italia se angajează să sprijine Republica Moldova pentru a ajunge la standardele europene, dar şi pentru a conclura cu statele vecine pentru a susţine parcursul European.

SERGIO MATTARELLA preşedintele Italiei: „Italia sprijină ferm parcursul de aderare al Republicii Moldova la UE. Am confirmat doamnei preşedinte aprecierile pentru eforturile depuse de Chișinău pe calea reformelor în ceea ce privește statul de drept și sectorul judiciar. Italia va continua să rămână alături de Republica Moldova în calea integrării europene, acest lucru este confirmat şi de declaraţa comună semnată de reprezentanţii Guvernelor noastre.”

La rândul său, președintele Maia Sandu a mulţumit autorităţilor italiene pentru sprijnul financiar cu ajutorul căruia Republica Moldova a depăşit criza energetică. Dar şi pentru faptul că, de zeci de ani, Italia a devenit a doua casă a basarabenilor.

MAIA SANDU preşedinte al Republicii Moldova: „Noi suntem optimiști în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Susținerea fermă și univocă a Italiei ne confirmă că țara noastră are prieteni și ne încurajează să rezistăm în fața provocărilor cu care ne confruntăm.”

Tot astăzi a fost semnat şi Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernele Republicii Moldova și Italiei. Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri şi statul care găzduiește cea mai mare comunitate de basarabeni din Diaspora. Republica Moldova și Italia cooperează și pentru securitate internațională, în special în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter