Actualitate

Reuniunea B9 în formatul miniştrilor Apărării, la Bucureşti. Securitatea regională, pe agendă

post-img
imagine simbol

Reuniunea miniştrilor Apărării din ţările participante la Iniţiativa „Bucureşti 9” (B9) se desfăşoară, miercuri, la Palatul Parlamentului de la București.

ZFR

Întâlnirea responsabililor din ministerele de apărare din cele nouă ţări are o agendă de discuţii axată pe probleme care vizează securitatea regională, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, implicaţiile acestui conflict asupra securităţii euro-atlantice, sprijinul NATO şi UE pentru regiunea Mării Negre, precum şi măsurile de consolidare a posturii NATO de descurajare şi de apărare de pe Flancul Estic, în vederea pregătirii proximei reuniuni a miniştrilor apărării în format aliat NATO.

„În cadrul reuniunii sunt invitaţi 55 de participanţi, reprezentând demnitari ai statelor participante la iniţiativă, la care se adaugă ambasadori şi ataşaţi ai apărării acreditaţi la Bucureşti ai statelor respective, oficiali din instituţiile naţionale din domeniul apărării, rezultând un număr total de 100 persoane”, conform unui comunicat al Guvernului.

Reuniunile în format „Bucureşti9” se desfăşoară periodic la nivelul şefilor de stat, miniştrilor de externe şi ai apărării şi reprezintă „oportunităţi pentru armonizarea” poziţiilor naţionale ale statelor membre pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda summiturilor şi reuniunilor NATO.

În acest an, la 11 iunie 2024, preşedintele României a participat la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9) de la Riga, unde a pledat pentru o atenţie sporită asupra situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi pentru continuarea sprijinului acordat celor mai expuse state din regiune, precum Republica Moldova. 

Lansat la Bucureşti, la 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei, Formatul Bucureşti 9 (B9) reprezintă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi de consultări între statele aliate participante, pentru armonizarea contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare la nivelul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

Formatul Bucureşti 9 (B9) reuneşte state ale NATO de pe Flancul Estic: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter