Actualitate

Igor Grosu: „Rusia se implică în R. Moldova prin două filiere: Finanțarea grupărilor criminale și prin propagandă și dezinformare”

post-img
Igor Grosu

„Astea sunt deja cunoscute, instrumente pe care le aplică Federaţia Rusă în raport cu Republica Moldova. Le-a aplicat de-a lungul timpului. Unica diferenţă pe care noi o observăm de data asta e că au dat fardul jos şi au bătut palma direct cu grupările criminale. Dacă anterior mai susţineau partide pro-ruse care păstrau o aparenţă de organizaţii politice frecventabile, acum i-au dat şi pe ăştia într-o parte şi miza este foarte clară pe grupările criminale organizate”, a spus președintele Parlamentului din R. Moldova, într-un interviu pentru presa din România..

ZFR

Igor Grosu a menționat, totodată, că autoritățile de la Chișinău întreprind mai multe acțiuni pentru a limita interferența Rusiei în procesele din R. Moldova.

„Evident că instituţiile noastre îşi fac bine treaba; unde trebuie, învaţă din mers. Periodic au loc acţiuni prin care sunt oprite canalele de finanţare. Asta nu înseamnă că ei nu încearcă să modifice tacticile, să folosească alte modalităţi de finanţare. Ne facem şi noi treaba, învăţăm din mers, îşi adaptează ei tacticile. Evident că le adaptăm şi noi. Vom continua să descurajăm. Apropo, la finalul de sesiune precedentă am intervenit în legislaţie, am zis aşa: corupţia electorală trebuie să fie în oglindă - să fie sancţionat nu doar cel care cumpără votul, dar şi cel care acceptă să-i fie cumpărat votul. Au fost introduse sancţiuni, aşa, mai usturătoare, pentru că cei care încearcă să facă bani pe seama alegerilor, pe seama viitorului nostru să ştie că sunt pasibili de nişte sancţiuni dure. De aceea vom continua şi în cazul finanţării ilegale a partidelor politice şi a grupărilor să fim foarte consecvenţi; şi în cazul combaterii propagandei, la fel, vom acţiona foarte hotărât. Guvernul, prin instrumentele sale, monitorizează foarte atent cine sunt proprietarii mijloacelor de comunicare, cât de transparent sunt finanţate şi aşa mai departe, solicită informaţia în cazul în care nu sunt suficient de convingători în argumentele lor; cum sunt finanţate aceste canale de comunicare, instituţii media; sau Consiliul Audiovizualului care monitorizează, la fel, foarte atent ce se difuzează în spaţiul public şi aşa mai departe. Cum spuneam, da, deja avem experienţă, dar cel mai important suntem foarte hotărâţi în ceea ce trebuie să facem”, a spus Igor Grosu.

Potrivit președintelui Parlamentului, un alt element la fel de important care are efect sunt sancţiunile.

„Chiar şi cei mai feroce şi cele mai active portavoci ale Kremlinului şi ale propagandei, atunci când ajung, dar ei ajung inevitabil în liste de persoane care cad sub sancţiuni, din partea Uniunii Europene în special, aici România ajută enorm de mult în promovarea acestor solicitări, se simte efectul pentru că toţi aceşti indivizi, iarăşi vorbim de cât de cinici sunt, nu îi vezi călătorind, deplasându-se prin Orientul Îndepărtat, da, al Federaţiei Ruse. La fel, preferă România, preferă Uniunea Europeană ca destinaţii pentru studii, pentru călătorii, pentru investiţii şi aşa mai departe. De aceea, aceşti indivizi, la fel, trebuie să ştie: dacă pledezi pentru autocraţii, pentru regimuri dictatoriale, nu poţi în acelaşi timp să beneficiezi de libertăţile pe care le oferă Uniunea Europeană şi ţările care sunt prietenii Republicii Moldova. Deci suntem pe fir, facem ce trebuie să facem pentru a proteja democraţia, a proteja votul liber exprimat al cetăţenilor noştri, în special în această toamnă crucială, când avem referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană şi includerea acestei menţiuni în Constituţie şi, bineînţeles, alegerile prezidenţiale, care, la fel, sunt foarte importante pentru noi”, a afirmat președintele Parlamentului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter