Extern

Biden vine în Europa pentru a doua oară în acest an: Înainte de summitul NATO de la Vilnius, liderul de la Casa Albă va fi primit la Londra de regele Charles al III-lea

post-img
Biden vine în Europa pentru a doua oară în acest an

Președintele american Joe Biden vine săptămâna viitoare în Europa, pentru a doua oară în acest an, liderul de la Casa Albă urmând să participe la summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, prima astfel de reuniune decizională aliată organizată pe flancul estic după șapte ani, dar și primul summit organizat în această parte a Europei după ce Rusia declanșat invazia militară ilegală împotriva Ucrainei. Precedenta vizită a președintelui american în Europa a avut loc în luna februarie, când s-a împlinit un an de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Biden vizitând Kievul și Varșovia, scrie Caleaeuropeană.ro

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, vizita lui Biden în Europa va începe la Londra, pe 9-10 iulie, va continua la Vilnius în perioada 11-12 iulie și se va încheia joi, 13 iulie, la Helsinki, capitala celui mai nou stat membru al NATO, Finlanda.

În Regatul Unit, prima oprire a călătoriei europene a lui Biden, liderul american pentru întâlniri cu regele Charles al III-lea și cu prim-ministrul Rishi Sunak pentru a consolida și mai mult relația strânsă” dintre SUA și Marea Britanie.

Aceasta va fi prima vizită a lui Biden în Regatul Unit după încoronarea noului rege, urmând să devină astfel primul președinte american de la Harry Truman încoace care se întâlnește cu un alt monarh britanic decât regina Elisabeta a II-a, decedată anul trecut după o domnie care s-a întins pe parcursul a șapte decenii.

Conform cutumei, președintele american nu a participat în luna mai la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, ci doar la funeraliile de stat organizate în septembrie anul trecut în urma trecerii în neființă a reginei Elisabeta a II-a.

În ceea ce privește relația politică bilaterală, Biden va discuta cu Sunak la o lună distanță după ce l-a primit pe acesta la Washington, președintele american și premierul britanic semnând atunci “Declarația Atlantică” pentru un parteneriat economic SUA – Regatul Unit al secolului al XXI-lea.

La Vilnius, Joe Biden va participa alături de ceilalți 30 de șefi de state și de guverne euro-atlantice la cel de-al 74-lea summit al NATO, înainte de a găzdui, anul viitor, la Washington, summitul aniversar care va marca împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței.

Summitul din Lituania va fi centrat pe adoptarea unui pachet de asistență pentru Ucraina, consolidarea apărării NATO pe flancul estic, lansarea unui Consiliu NATO – Ucraina și luarea unei decizii privind conducerea Alianței, fie prin prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg, fie prin desemnarea unui nou secretar general.

Pe 13 iulie, președintele american Joe Biden își va încheia vizita în Europa, la Helsinki, unde va participa și la un summit al liderilor SUA și țărilor nordice.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter