Social

Reforma RESTART: Agențiile Teritoriale de Asistență Socială au primit șase mașini pentru fortificarea serviciilor sociale

post-img
mașini donate

Astăzi, 4 octombrie, a avut loc evenimentul oficial de donație a 6 mașini pentru fortificarea serviciilor sociale oferite în 6 raioane din R. Moldova. În cadrul evenimentului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a transmis către Agențiile Teritoriale de Asistență Socială 6 mașini care vor spori mobilitatea colegilor din Structurile Teritoriale de Asistență Socială și accesibilitatea cetățenilor la serviciile sociale oferite de acestea.

Potrivit ministerului, mașinile, în valoare de 2,160 milioane lei, vor fi utilizate pentru a consolida capacitatea de a presta mai multe servicii sociale în cadrul Structurilor Teritoriale de Asistență Socială Basarabeasca, Căușeni, Cimișlia, Fălești, Nisporeni și Soroca.

În sistemul de asistență socială avem o mare varietate de servicii sociale, care însă au fost implementate și gestionate neuniform pe teritoriul țării, din cauza lipsei infrastructurii necesare și a resurselor umane. Ministerul lucrează de la începutul anului pentru a aduce cele mai esențiale servicii în toate raioanele Republicii Moldova. Am reușit să instituim serviciul „Echipa Mobilă” în toată țara în luna septembrie și continuăm să investim pentru a consolida și alte servicii pe tot teritoriul țării” a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Printre serviciile sociale esențiale pentru beneficiari și care necesită o mobilitate sporită a colegilor din structurile sociale se numără, în special, Serviciul social „Îngrijire Socială la Domiciliu” și Serviciul social „Echipa Mobilă”.

Îngrijirea socială la domiciliu reprezintă o gamă de servicii de deservire/îngrijire a bătrânilor singuratici, care au nevoie de ajutor permanent la domiciliu pentru a spori gradul de independenţă a acestora. În cadrul Serviciului persoanele beneficiază de suport pentru următoarele activităţi:  procurarea, din mijloacele financiare ale beneficiarului, a produselor alimentare, a mărfurilor de uz casnic şi a medicamentelor; prepararea hranei; îngrijirea locuinţei şi a gospodăriei; realizarea igienei personale; antrenarea beneficiarului în activităţi sociale şi culturale;  întreţinerea corespondenţei cu rudele şi cu prietenii; după caz, încălzirea sobelor.

Echipa Mobilă este un serviciu social specializat, destinat persoanelor cu dizabilităţi, care oferă asistenţă socială şi suport la domiciliul beneficiarilor, în baza nevoilor identificate ale acestora, precum şi consiliere şi suport persoanelor implicate în procesul de incluziune a acestora. Echipele mobile, de regulă, acordă, la domiciliul beneficiarilor, asistență socială, psihologică și de reabilitare medicală, pentru a facilita, astfel, independența și integrarea socială. Echipele includ după necesitate psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți și logopezi.

Potrivit ministerului, cu ajutorul vehiculelor, lucrătorii din domeniul asistenței sociale vor putea oferi serviciile sale mai multor cetățeni din teritoriu, în speciale în localitățile și comunitățile mai îndepărtate și greu accesibile, astfel crescând nivelul de calitate al vieții pentru cele mai vulnerabile pături. 

Reforma „Restart” și-a propus să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Asistența socială trebuie uniformizată pe tot teritoriul Republici Moldova, astfel încât să existe servicii calitative și suficiente în toate raioanele și pentru toate categoriile de beneficiari din rândul populației vulnerabile,  în special pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

imagine


author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter