Extern

Noi atacuri cu drone asupra Ucrainei: Treizeci și patru de drone rusești au fost doborâte noapte trecută

video

Rusia a lansat noaptea trecută noi atacuri cu drone asupra Ucrainei. Cele mai multe au vizat regiunea Sumî din nordul ţării. Potrivit Kievului, sistemele de apărare aeriană au doborât 34 dintre cele 51 de drone ruseşti. Aproape jumătate dintre ele au vizat regiunea Sumî, unde au fost raportate distrugeri substanţiale ale infrastructurii critice.

ZFR

Potrivit unui raport al forţelor aeriene ale Ucrainei, cele peste 50 de drone ruseşti au atacat în timpul nopţii cinci regiuni ale ţării - Sumy, Herson, Nikolaev, Poltava și Harkov. Cele mai multe distrugeri s-au înregistrat în oraşul Sumî şi localităţile sale regionale unde a fost grav avariată infrastructura energetică locală. O bună parte a populaţiei a rămas fără curent şi alimentare cu apă. În urma loviturilor aerene au fost grav avariate, şi câteva case din satele regiunii, din fericire nu s-au înregistrat victime.


De rând cu Harkovul, regiunea Sumy e supusă celor mai intense atacuri aeriene ruseşti în ultima perioadă. Şi asta în condiţiile în care ea se învecinează cu regiunea rusă Kursk, ocupată parţial de armata ucraineană. Aseară, preşedintele Volodymyr Zelenskyy a declarat că operaţiunea din Kursk se desfăşoară conform planului în pofida contratacurilor ruseşti care au început în urmă cu o săptămână. Zelenskyy a anunţat că operaţiunea din Kursk intră în planul său pentru obţinerea victoriei în faţa agresorului, plan pe care urmează să-l prezinte săptămâna viitoare aliaților occidentali.


VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Pe tot parcursul zilei, în diferite formate, au avut loc întâlniri pentru a pregăti planul nostru de pentru victoria ucraineană. Am completat conținutul real al tuturor punctelor - conținut militar, politic, diplomatic și economic. În fiecare domeniu sunt implicați oameni importanți. Și pașii necesari pentru Ucraina au fost deja stabiliți, absolut clar. Pașii care ne pot oferi cea mai puternică poziție posibilă pentru a aduce mai aproape pacea - pacea reală, justă. Pentru fiecare pas, există o listă clară de elemente, ce anume este necesar, ce anume va funcționa pentru a-l consolida. Nu există niciun lucru imposibil de realizat acolo. Peste 90% din tot este scris.”

ZFR


Capacitatea de a lansa lovituri cu rachete în adâncul teritoriului rus este o altă prevedere importantă a "planului victoriei" care prevede atacuri asupra unor ținte precum aerodromurile, bazele militare și instalațiile de depozitare a armelor și carburanților, subliniază publicația.


Ucraina a cerut în repetate rânduri Statelor Unite și altor țări occidentale să ridice restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a ataca de la distanță ținte în adâncul Rusiei. Statele Unite și Marea Britanie discută intens această problemă, dar Casa Albă ezită deocamdată să facă acest pas, cerând anterior Kievului să prezinte un plan al loviturilor pe care ar urma să le lanseze cu rachete occidentale asupra ţintelor d epe teritoriul Federaţiei Ruse.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter