Extern

Podul din Crimeea, atacat din nou

Podul din Crimeea, atacat din nou

Oficialii de la Moscova acuză forţele armate ale Ucrainei de atacul care a distrus noaptea trecută o porţiune a podului ce face legătura între Crimeea şi Rusia. Cel puţin două persoane au fost ucise în urma bombardării podului pe care circulau automobile. Unii oficiali de la Kiev au comentat incidentul, fără să-şi asume însă responsabilitatea pentru presupusele atacuri.

Presa ucraineană a scris despre două explozii produse în jurul ore 3.00, care au avariat podul din Crimeea. Doi adulţi au fost ucişi, iar copilul lor de 14 ani a supravieţuit fiind internat cu răni la un spital din Krasnodar. Între timp, traficul feroviar pe podul de peste strâmtoarea Kerci urma să fie reluat în jurul orei 9.00, însă circulaţia rutieră a fost oprită. Aşa-numitul guvernator al Crimeii instalat de Rusia îi îndemna azi dimineaţă pe turiştii ruşi să folosească deocamdată calea terestră care trece prin sudul Ucrainei, controlat de armata rusă.

SERGHEI AKSYONOV pretins guvernator al Crimeii instalat de Rusia: „Le solicităm tuturor oaspeților veniţi în Crimeea și locuitorilor Crimeii să se deplaseze prin coridorul terestru, adică prin noile regiuni ale Federaţiei Ruse. Informațiile privind reluarea traficului auto vor fi publicate în curând de Ministerul Transporturilor din Rusia”.

Comitetul Național Antiterorism de la Moscova a raportat că podul a fost atacat cu drone marine ucrainene. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a acuzat Statele unite şi Marea Britanie pentru că ar fi ajutat Kievul să organizeze atacul.


De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei Artem Dekhtyarenko a declarat că autorităţile de la Kiev vor dezvălui detaliile despre ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută, după victoria împotriva trupelor ruse.


ARTEM DEKHTYARENKO purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei: „Ținând cont de numeroasele vehiculări din presă cu privire la noul incident de pe podul din Crimeea, vă informăm că Serviciul de Securitate al Ucrainei va dezvălui cu siguranță toate detaliile despre organizarea exploziei după victoria noastră. Între timp, urmărim cu interes cum unul dintre simbolurile regimului Putin nu a reușit să reziste încă o dată presiunii militare”.

Anterior, surse din cadrul Serviciului de Securitate citate de presa ucraineană au spus că atacul ar fi fost o operațiune specială cu drone marine organizată de forțele navale și Serviciul de Securitate din Ucraina. Podul, cu o lungime de 19 kilometri, a fost construit de rusi dupa ce au anexat Crimeea în 2014. Acesta este folosit in prezent pentru aprovizioarea trupelor rusesti care lupta in Ucraina, dar si de rusii care vor sa mearga in peninsulă. Podul a mai fost bombardat în octombrie anul trecut, iar o parte a constructie se prăbuşise în mare.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter