Extern

George Friedman: SUA nu pot permite Rusiei să cucerească Ucraina. Mașinăria ruso-moscovită se va frânge. Putin este în capcană

post-img
George Friedman

Războiul din Ucraina trebuie să se încheie pentru că pe măsură ce continuă devine tot mai periculos. Este aprecierea politologului american George Friedman, președintele Geopolitical Futures. Invitat la emisiunea ”Tema Zilei”, Friedman a explicat și în condiții crede că se va încheia conflictul, dar și de ce Vladimir Putin se află acum într-o capcană din cauza războiului din Ucraina.

 


George Friedman: Statele Unite nu-i poate permite Rusiei să cucerească Ucraina deoarece consecințele strategice pentru Europa sunt de neacceptat. Rusia nu poate atinge un tratat de pace fără să rezolve chestiunile cu granițele, cel puțin legate de Donbas sau alte zone.  Ucrainenii nu vor accepta aceste cesiuni de teritorii și americanii nu pot trece peste. Întrebarea reală este unde va fi trasă linia. Suspectez că cel mai mult ce poate obține politic fiecare ar fi un război înghețat, dar războiul trebuie să se încheie pentru că, pe măsură ce continuă, devine din ce în ce mai periculos.


Rusia a fost uimită de situația din 1991, dar și de situația de anul trecut. Există o criză de încredere în statalitatea rusă și nu cred că puterea va mai fi concentrată la Moscova pentru ceva vreme. Cred că mașinăria ruso-moscovită se va frânge. Dacă pierd războiul complet, Federația Rusă să continue cum a continuat înainte e o presupunere nerezonabilă. Nici prin prisma personalităților implicate și nici prin metoda prin care încearcă să iși conducă țara. E o țară mare, decentralizarea nu  e o idee rea, a adăugat politologul american.


Putin este bun om al KGB. KGB-ul înainte era altceva, condus mult mai bine. El, cred, că a fost înșelat cu o iluzie vizavi de ce se va întâmpla în acel atac. Atacul eșuează și, când devine clar că acesta va fi un război de lungă durată, decizia de a te retrage are consecințe domestice. Acum e în capcană. El a avut trei eșecuri majore în legătură cu serviciile de informații: primul - nu a înțeles strategia ucraineană, ucrainenii nu luptă convențional, au unități mici care operează independent și tactic, aproape un război de gherilă pe scară largă. Al doilea: au crezut că germanii și restul Uniunii Europene în chestiunea cu războiul nu vor sprijini Statele Unite. Și cel mai rău au eșuat să înțeleagă gradul pe care americanii îl pot aduce în termeni de antrenament al soldaților ucraineni și material militar, a explicat George Friedman.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter