Justiție

Percheziții de amploare la Comrat: Peste 50 de descinderi în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice

video

Peste 50 de descinderi ale ofiţerilor anticorupţie au avut loc, la Comrat, în dosarul privind finanțarea ilegală a unor partide politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Centrul Naţional Anticorupţie refuză să spună care sunt formaţiunile politice vizate, însă din înregistrările audio reiese că ar fi vorba despre partidele ce-l susţin pe fugarul condamnat Ilan Şor şi pe başcanul Evghenia Guţul.

„Simpatizanţii sunt oamenii care sunt gata să voteze - pensionarii. E programul başcanului. - Da, da. - Cei cinci mii sunt alţii şi sunt pentru programul lui Şor în Republică. Noi am fost în Chişinău cam peste o zi, timp de două luni. - Voi aveţi conducător. - Iată, v-au alintat. Vă spun: v-au plătit câte o mie de lei şi aţi stat acasă. De ce aţi ieşit în faţa judecătoriei? Să o întâlniţi pe başcan (n.r. - E. Guţul), să o susţineţi!”


Ancheta a fost iniţiată în urma mai multor episoade de mobilizare a unor cetățeni care au fost plătiţi să iasă la proteste. Înregistrarea audio publicată de CNA ar surprinde o discuţie dintre persoanele care trebuiau să recruteze participanţi la protestele de susţinere a başcanului Evghenia Guţul, dar şi la alte eveniment pro Ilan Şor.


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Anchetatorii spun că unele firme ar fi fost plătite ilegal să transporte protestatari iar salariile activiştilor de partid ar fi fost achitate tot cu încălcarea legii. Există şi informaţii privind plăţi suplimentare acordate unor bugetari şi pensionari prin intermediul unei aplicații de la o bancă din Federația Rusă.”


„Acum, când am fost în Moscova, am discutat despre acest subiect şi mi s-a spus: Cine a rămas în echipa noastră şi a lucrat în septemrbie cu noi, acestora le plătim, fără îndoială. Pe aceste carduri, ПСБ, vor fi plătiţi în ruble. - Dar pentru mai, iunie, iulie? - Tot aşa. - Dar august? - Voi trebuia să primiţi 15. - Noi nu am primit. - Ei au primit.”


În total, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au efectuat 51 de percheziții, în birourile din sediul organizației teritoriale Comrat a unei formațiuni politice, la domiciliile și în maşinile a 20 de persoane. Centrul Naţional Anticorupţie refuză, deocamdată, să ofere detalii despre cei implicaţi în schemele infracţionale şi să spună ce au ridicat în urma descinderilor. Reprezentanţii formaţiunilor politice afiliate fugarului condamnat Ilan Şor nu au comentat acţiunile instituţiilor de forţă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter