Social

Starea mansardei din sectorul Buiucani după incendiu: Experții vor analiza pagubele

video

O comisie specială a mers astăzi să verifice starea mansardei care a ars duminică în sectorul Buiucani din Chişinău. Reprezentanţii mai multor instituţii au analizat starea fiecărui apartament, dar spun că vor contracta un expert care va stabili cu exactitate suma pagubelor şi ajutorul ce va fi oferit oamenilor.

Unii dintre locatarii blocului de pe strada Paris din Chişinău, care s-au trezit duminică cu apartamentele în flăcări, cred că reparaţia acoprişului şi a imobilelor s-ar putea ridica la peste 25 de mii de euro de familie.


NATALIA SURAVSCHI proprietar, apartament: „În partea de sus a casei, o cameră este distrusă complet. Şi mobila, absolut tot, nu mai este nimic. Şi etajul acesta nu arată chiar bine. Absolut tot apartamentul necesită reparaţie. Ce vă spun cei de la Pretură, de la Primărie? – Deocamdată nu se înţelege nimic, nimic... Deci, evaluează, se uită, nici răspunsul nu este clar. Acoperişul nu este acoperit cu nimic, plouă, apartamentele noastre sunt ude.”


Reprezentanţi de la Primăria Chişinău, Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică, dar şi salvatori au mers astăzi în fiecare apartament şi au făcut o analiză a consecinţelor provocate de incendiu. De expertiza propriu-zisă se va ocupa, însă, Direcţia Locativ-Comunală.


INA HAMBA proprietar, apartament: „Au spus că vor să vadă pagubele, mai apoi o să facă iarăşi adunare, o să vadă cine, cât... şi cum. La al doilea etaj, unde e un dormitor şi holul, totul a ars, e distrus de tot, se vede cerul... nimic nu a rămas.”


PAVEL MOVILĂ vicepretor, Pretura Buiucani: „Cunoaşteţi aproximativ la ce sumă s-ar ridica pagubele... per apartament, cel puţin? – Este foarte greu de spus, o expertiză ca atare încă nu s-a făcut.  Trebuie contract expertul, nu este un expert pe care să îl aibă Primăria, este o persoană contractată din exterior... Ulterior trebuie de făcut un deviz de cheltuieli. Direcţia Comunal-Locativă urmează să facă dosarele pentru a le transmite şi pentru a face şi expertiza.”


Între timp, apartamentele distruse rămân neacoperite şi riscă să fie inundate în urma ploilor.


VICTOR POIANĂ vicepretor, Pretura Buiucani: „Nu e posibil acum de urcat, pentru că este vânt puternic, inclusiv vecini de ai dvs care au experienţă în domeniu au ieşit şi au spus că e problemă de urcat sus. Vom salva un bun, dar vom avea pagube (n.r. umane).”


Duminică, mansarda unui bloc cu şase etaje de pe strada Paris a ars în proporţie de 50 la sută. Şase familii au rămas practic pe drumuri, iar 12 apartamente de la etajele inferioare au fost inundate în timp ce pompierii stingeau incendiul. Potrivit IGSU, focul a izbucnit în urma unor lucrări de hidroizolare a mansardei cu utilizarea unui arzător conectat la o butelie de gaz. Lucrările, conform Primăriei, erau ilegale. Autorităţile municipale anunţă că vor verifica toate blocurile cu mansarde din sectorul Buiucani.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter