Justiție

În weekendul trecut, trei bărbaţi s-au ales cu dosare penale după ce au fost depistaţi conducând vehicule sub influenţa alcoolului

video

Aproape că nu e zi în care poliţiştii rutieri să nu prindă persoane care au consumat alcool, înainte să urce la volan sau pe motocicletă. Şi asta în condiţiile în care legislatia a fost modificata astfel încât pedeapsele să fie considerabil mărite pentru cei care îşi pun, astfel, propria viaţă în pericol dar şi a altor participanţi la trafic. Numai în weekendul trecut, trei bărbaţi s-au ales cu dosare penale după ce au fost depistaţi conducând vehicule sub influenţa alcoolului. Grav e că niciunul dintre ei nu avea permis de conducere.

Toate cele trei cazuri s-au înregistrat în raionul Criuleni. Primul a avut loc pe o stradă din satul Dubăsarii Vechi, unde un bărbat de 39 de ani a fost oprit de un echipaj de poliţie pentru că se deplasa haotic pe carosabil, la ghidonul unei motociclete. Etilotestul a arătat că avea o concentraţie de alcool în aerul expirat de 1,63 de miligrame pe litru, de aproape 10 ori peste maximul admis de lege. Şi în satul Onițcani, un bărbat de 38 de ani a fost prins băut la volanul unei maşini. El a depăşit de aproape patru ori alcoolemia maximă permisă. La fel s-a întâmplat şi în satul Cimişeni, cu un tânăr de 32 de ani.


Mijloacele de transport au fost ridicate si duse la o parcare specială, s-au deschis dosare penale, iar cei trei riscă amenzi între 125.000 și 150.000 de lei sau închisoare de la doi la cinci ani. Poliţia mai spune că în ultimele 24 de ore au fost depistaţi 22 de şoferi care au urcat băuţi la volan, 14 dintre ei având o alcoolemie avansată.


GRIGORE GUZUN şef adjunct, INSP: „Dacă ne referim la perioada de când au intrat în vigoare noile modificări ale legislaţiei avem documentate: 207 de cazuri, dintre care, sub incidenţa contravenţională  - 121 de cazuri, sub incidenţa penală – 68 de cazuri şi refuz – 18 cazuri.”


Amintim că, la începutul lunii septembrie, au fost înăsprite amenzile pentru şoferii care urcă la volan în stare avansată de ebrietate. Mai exact, ei riscă amenzi de la 75 de mii până la 150 mii de lei sau chiar închisoare. Autorităţile iau în calcul să ia şi alte măsuri pentru a-i convinge pe şoferi să nu mai conducă după ce au băut, printre care şi confiscarea vehiculului.


GRIGORE GUZUN, şef adjunct INSP: „Trecerea automobilului sau vânzarea, trecerea bunului în posesia statului, vedem, analizăm. În luna decembrie expiră acest proiect de lege, pus în aplicare de către colegii  din Ţările Baltice, şi vom vedea cât el a fost de benefic pentru a-l implementa şi noi.”


Datele poliţiei arată că 30% din accidentele rutiere se produc din cauza alcoolului la volan. Mai exact, de la începutul anului, pe drumurile din Republica Moldova au fost 235 de accidente rutiere cauzate de şoferi beţi. 11 persoane au murit, iar alte 136 au fost rănite.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter