Social

Cei mai activi vârstnici din Republica Moldova au fost premiați la Guvern

video

Cei mai activi vârstnici din Republica Moldova au fost premiați astăzi, la Guvern, de Ziua Internațională a persoanelor în etate. Câștigătorii concursului Premiul Național "Pentru o viață activă la orice vârstă" au primit diplome și premii bănești. Ministrul Muncii a declarat că pensionarii din Republica Moldova merită un trai decent, iar de anul viitor va fi introdus un nou tip de pensie - pentru carieră lungă - care va fi de 3300 de lei.

Elena Gavrișov are 80 de ani. Deși are o vârstă onorabilă, nu se gândește să se pensioneze. Este director al filialei Crucea Roșie din Ungheni și se implică activ în dezvoltarea și promovarea proiectelor de asistență umanitară.


ELENA GAVRIȘOV 80 de ani: „Dacă îți iei vânt din copilărie nu poți să te oprești. Dacă iești printre oameni uiți de toate durerile și de toate grijile, ai un curaj ca să-l salvezi și pe altul și să-l încurajezi să meargă înainte, nu trebuie să zică că-i gata. Pensia nu-i o vârstă ca să te oprești.”


Adepta unui mod de viaţă activ este și Tamara Balan, din Drochia, profesoară de canto și cântăreață de operă.


TAMARA BALAN 70 de ani: „După ce am ieșit la pensie, mi-am facut în jurul meu un grup enorm de dame, care i-au pildă de la mine. Sportul, alergatul dimineață, yoga, dansurile, cântecul. În spatele meu am o armată întreagă de cântăreți, artiști emeriți, actori, dansatori. Sunt mândră pentru faptul că-mi culeg roada muncii mele de jumătate de secol.”


Ministerul Muncii a premiat opt vârstnici din cei 14, care au depus dosarele. Valoarea totală a premiilor oferite este de 80 de mii de lei.


MARIA MOCANU redactor radio: „După ce am ieșit la pensie, am mai lucrat 13 ani și lucrez și în prezent și voi lucra dacă societatea mă va solicita în continuare și sunt activă.”


ELENA BELINSCHI 83 de ani: „Când am început să-mi analizezi deceniile mele, la 83 de ani parcă nu am făcut nimic.62 de ani de ani am muncit, de ce am muncit? Pentru că așa am fost noi la suflet. Și ce să fac cum să fac, am decis să fac un Cenaclu, l-am botezat "Sfânta casă de Acasă".”


De anul viitor, persoanele care au muncit mai mult de 40 de ani nu vor avea o pensie mai mica de 3300 de lei, promite ministrul Muncii, Alexei Buzu.


ALEXEI BUZU ministrul Muncii și Protecției Sociale: " Este un prilej pentru a face un angajament ferm din partea Guvernului de a oferi tuturor pensionarilor din RM un trai decent, o îmbătrânire sănătoasă și, foarte important, activă. Începând cu anul viitor, vor introduce un nou tip pensie, pensia minima pentru carieră lungă. Nimeni din pensionarii care au lucrat și au contribuit cel puțin 40 de ani, nu vor avea o pensie mai mica de 3300 de lei.”


La începutul anului, în Republica Moldova erau peste 610 mii persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, ceea ce constituie 25% din numărul total al populației. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, ponderea vârstnicilor a crescut în ultimii cinci ani cu şase puncte procentuale. Cea mai mare fiind grupa de vârstă 70-74 de ani, iar celelalte au scăzut ușor. Numărul vârstnicilor activi din punct de vedere economic se ridică la 97 mii, ceea ce constituie peste 10% din totalul persoanelor angajate. GRUPE DE VÂRSTĂ, 1 IANUARIE 2024

60-64 ani – 31%

65-69 ani - 27%

70-74 ani – 23%

75-79 ani – 9%

80 și peste – 6%

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter