Locuitorii Republicii Moldova mănâncă din ce în ce mai multă carne. Asta arată datele Biroului Național de Statistică, potrivit cărora, anul trecut, un basarabean a consumat, în medie, 65 de kilograme de carne, mai mult cu 7% față de 2022. În plus, datele publicate de BNS arată şi faptul că s-a redus consumul de legume, cu 3%. În medie o persoană a mâncat anul trecut 114,7 kilograme de legume, fapt ce stârneşte îngrijorarea nutriţioniştilor.
Mulţi locuitori ai Republicii Moldova spun că nu îşi imaginează viaţa fără carne, acest aliment fiind prezent zilnic în meniul lor.
Cea mai solicitată este carnea de pui, spun comercianţi. Asta şi în condiţiile în care e mai ieftină chiar decât unele legume.
Unui adult îi e suficient să mănânce 70 de grame de carne pe zi, spun specialiştii. Asta înseamnă puţin peste 25 de kilograme anual. Ceea ce înseamnă că în Republica Moldova se consumă de două ori mai multă carne decât recomandă nutriţioniştii, iar acest lucru poate cauza probleme de sănătate.
SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: „Cosnumul excesiv de carne duce la o incidenţă mai mare a bolilor cardiovasculare. bolile cardiovasculare în Republica Moldova este prima cauză de deces. Carnea trebuie să o consumăm mai puţin. Raportul între carne şi legume trebuie să fie undeva o pătrime carne şi patru pătrimi să fie legume. Adică legumele să fie în exces deoarece ele vin cu beneficiile sale şi atunci când consumăm sub acest raport, impactul negative al cărnii se micşorează.
Astăzi, fiecare cetățean al UE mănâncă aproximativ 80 de kilograme de carne pe an. În lume cel mai mare consum se înregistrează în Hong Kong, Islanda și Macao, toate depășind 170 kilograme de fiecare locuitor, anual. La polul opus, în Bangladesh şi India, oamenii consumă până la 6 kilograme de carne anual.