ACTUALITATE

Renato Usatîi susţine că a fost dat în căutare internaţională fără înştiinţarea Biroului Central al Interpol

post-img

Preşedintele Partidului Nostru Renato Usatîi susţine că a fost anunţat în căutare internaţională de structuri de forţă din Rusia, fără înştiinţarea Biroului Central al Interpol din Lyon.

Într-o conferinţă de presă, liderul PN a declarat că reprezentanţi ai structurilor de forţă din Rusia, la comanda lui Igor Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de căutare internaţională, printr-o procedură informală, utilizând astfel această structură în scopuri politice, transmite IPN.

„Reprezentanţi ai structurilor de forţă din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon şi a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriştii îl numesc „Diffusion”. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice ţară, care-l urmăreşte pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon şi cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roşu sau simplu - arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a explicat Renato Usatîi.

Acesta a calificat măsura drept una abuzivă, ilegală şi a anunţat că avocaţii săi din Londra urmează să expedieze o înştiinţare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunţul de căutare din baza de date. Renato Usatîi a mai spus că ceea ce se întâmplă este „o încercare disperată a lui Dodon şi a partenerilor săi din Moscova de a lovi în el, în preajma campaniei electorale”.

„Regret foarte mult că utilizarea ilegală a Diffusion, cu ocolirea înştiinţării Biroului central al Interpol din Lyon, pune Rusia într-o lumină extrem de proastă. Am spus şi repet că nu am pretenţii faţă de ţară”, a adăugat Renato Usatîi.

Partidul Nostru, într-un comunicat de presă, aminteşte că, anterior, Interpol a refuzat să-l anunţe pe Renato Usatîi în căutare internaţională, pe motiv că solicitarea este motivată politic.