SOCIAL

VIDEO. 15 medici ginecologi, neonatologi şi moaşe din Moldova sunt instruiţi de experţii OMS

15 medici ginecologi, neonatologi şi moaşe vor fi instruiţi de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Participanţii la seminare vor asimila, timp de opt zile, cele mai inovative practici medicale ce ţin de mamă şi făt. Doctorii deja instruiţi vor merge apoi în regiuni pentru a transmite informaţii şi colegilor de breaslă.

De 27 de ani, Nina Spoială este neonatolog la Soroca. Îngrijeşte de bebeluşi în primele lor ore de viaţă. Responsabilitatea sa este enormă, aşa că instruirile sunt binevenite.
 
O atenţie sporită se va da moaşelor. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt de părere că moaşele trebuie să asiste naşteri fiziologice, fără supravegherea medicului obstetrician. Specialistul ar trebui să fie prezent doar dacă există patologii ale sarcinii.
 
Specialiştii spun că medicina ce ţine de mamă - făt - copil avansează cu paşi rapizi. Astfel, uneori tratamentele aplicate de medicii de la noi sunt bune, însă deja au expirat şi nu mai sunt folosite de specialiştii din străinătate.
 
Cursul de instruire „Îngrijiri perinatale efective” are loc la Spitalul Clinic Municipal nr.1 şi va dura până pe 8 iunie. Participanţii la curs vor primi câte 70 de credite de educaţie medicală continuă şi un certificat de participare.