SOCIAL

Intoxicaţia în masă din Holoşniţa, Soroca, a fost provocată de salmonela

Salmonelă şi stafilococ. Asta au găsit medicii în probele prelevate din bucatele care au provocat o intoxicaţie în masă în satul Holoşniţa din Soroca. 55 de persoane au ajuns atunci la spital. Comisia de anchetă a constatat că firma din Drochia nu avea autorizaţie pentru transportarea bucatelor.

„În 8 probe din 12 este depistată salmonela, în două probe stafilococ, o probă negativă”, precizează Nicolae Gorcinschi,  şef de secţie la Centrul de sănătate publică Soroca

Potrivit medicilor, firma de catering a acceptat mai multe nereguli. În primul rând, nu a fost respectată tehnologia pregătirii bucatelor, iar în al doilea rând, regulile de transportare ale acestora. Preparatele au fost duse, pe vreme caniculară, zeci de kilometri.

„Tehnologia pregătirii, condiţiile igienice, faptul că în clătite, de asemenea era salmonela, dovedeşte că a fost o infectare secundară nerespectării cerinţelor date”, mai spune Nicolae Gorcinschi.

Cei 55 de pacienţi au fost externaţi după ce au stat o săptămână la spital.

„La moment în secţie este o pacientă din acea grupă. Ea a venit mai târziu. Starea satisfăcătoare. Restul pacienţilor au fost externaţi”, declară Valeriu Bordian, medic şef-adjunct al Spitalului Raional Soroca.
 
Potrivit autorităţilor, firma din Drochia care a pregătit alimentele şi le-a transportat, nu avea autorizaţie pentru prestarea acestor servicii.

Amintim că pe 17 iunie, 55 de persoane, printre care şi nouă copii, au ajuns la spital, dupa o masă de pomenire organizată în satul Holoşniţa, raionul Soroca.