SOCIAL

Intervenţie chirurgicală revoluţionară la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău

Încet-încet, medicina din Republica Moldova atinge înalte performanţe. Ce-i drept, ritmul nu este atât de accelerat precum în Occident, însă rezultatele sunt lăudabile. Recent, la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău s-a realizat o intervenţie chirurgicală revoluţionară. Este vorba despre un implant spinal în zona cervicală. De fapt, o proteză revoluţionară aplicată la coloana vertebrală. Operaţie a fost făcută cu succes şi a costat peste 80 de mii de lei, sumă decontată de stat.

Norocosul pacient este Vasile Gălescu. În urmă cu trei ani, bărbatul a fost implicat într-o bătaie şi s-a ales cu mai multe leziuni..

„Eu m-am adresat cu nişte dureri foarte acute în spate, la gât. Şi îmi amorţeau mâinile. Nu puteam lucra. Mă bătea tocul. Nopţile nu puteam dormi. 00,47 01,10 E foarte rău pentru că a plesnit un disc de la coloană, cervical”, a spus Vasile Gălescu.

Pacientul are 55 de ani şi este din satul Piatra Albă, Ialoveni. După operaţie se simte foarte bine şi a uitat de durerile insuportabile. Intervenţia chirurgicală la care a fost supus e una nouă la Chişinău. Prin vechea metodă, cea clasică, pacienţii cu asemenea probleme doar erau stabilizaţi şi mulţi dintre ei îşi pierdeau mobilitatea de altă dată.

„Timp de 5 zile am fost externat, acasă. A doua zi am mers şi la volan. Să vă spun cinstit chiar şi am curăţit la vie, că am nişte butuci. Am şi nişte copăcei şi pe aceia i-am curăţit. Dar mă rog, nu toate greutăţile poţi să le faci deodată. Cu toate că medicul a spus că în SUA, a doua zi pacientul este capabil de muncă”, a spus Vasile Gălescu.

Astăzi, bărbatul a venit la o consultaţie. Din fericire, totul este bine. 

Victor Ungurean, medicul care a realizat operaţia, susţine că noutatea nu este neapărat în metoda prin care s-a intervenit, ci în proteza care a fost folosită. Anterior, pacienţii cu asemenea patologii îşi pierdeau mobilitatea din zona cervicală.

„Pacientul are hernie de disc care comprimă măduva spinării şi noi trebuie să scoate un disc. La sfârşit, după ce am eliberat măduva avem 2 variante. Prima veche – în loc de disc noi implantăm un kage care nu permite mişcare sau proteza care permite păstrarea mişcărilor. Vedeţi pe radiografii postoperatori, pacientul a făcut mişcarea în posterior, în interior. 03,28 MUSCA 01,10 Mai mult, în cazul dat eu aş vorbi despre un implant fantastic, decât de o operaţia fantastică”, a precizat Victor Ungurean.

Există sute de pacienţi cu afecţiuni similare şi de aceea s-a creat un amplu program special al Ministerul Sănătăţii şi Campaniei Naţionale de Asigurări în Medicină. Se decontează banii separat pentru fiecare intervenţie. Tot prin intermediul programului, s-a cumpărat echipament medical.

„Au fost investiţi peste 50 de milioane de lei pentru procurarea utilajelor medicale necesare. Mă refer aici la microscopul Pentero, sistemul de neuronavigare. Ghidarea în timpul operaţiei, precizia este foarte importantă”, a spus MIHAI CIOCAN, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Potrivit medicilor, 30 de pacienţi au fost deja înscrişi în lista de beneficiari ai intervenţiilor chirurgicale de implant spinal în zona cervicală. Toate costurile sunt suportate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină doar dacă pacientul dispune de poliţă medicală.