SCI-TECH

Un studiu amplu sugerează că antibioticele pot creşte riscul apariţiei cancerului de colon

post-img

Antibioticele ar putea creşte riscul de apariţie a cancerului de colon în decurs de cinci până la 10 ani, potrivit unui nou studiu care a analizat peste 40.000 de cazuri de cancer din Suedia.

Studiile anterioare au indicat că antibioticele pot cauza schimbări de durată la microbiomul intestinal, comunitatea de microbi regăsită în tractul digestiv, iar aceste schimbări ar putea fi asociate cu un risc crescut de apariţie a cancerului de colon.

Acum, în cadrul celui mai mare studiu epidemiologic care a explorat această legătură, cercetătorii au descoperit că un risc crescut ar putea fi specific tipurilor de cancer din aşa-numitul colon proximal, partea din colon care face legătura cu intestinul subţire şi începe în partea inferioară din dreapta abdomenului.

O şansă cu 17% mai mare de dezvoltare a cancerului de colon

„A fost clar, după analizarea datelor, că riscul este foarte concentrat la colonul proximal sau din partea dreaptă”, a spus Sophia Harlid, autor senior al studiului şi cercetător la Universitatea Umeå din Suedia. De fapt, riscul de cancer asociat antibioticelor a fost cel mai mare la începutul colonului proximal, numit „colonul ascendent”, care se extinde din partea dreaptă inferioară la cea superioară a abdomenului.

Oamenii care au luat antibiotice pentru mai mult de şase luni prezintă cel mai mare risc de cancer, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Journal of the National Cancer Institute. În comparaţie cu oamenii care nu au consumat deloc antibiotice, aceşti indivizi aveau o şansă cu 17% mai mare de dezvoltare a cancerului în colonul ascendent.

Studiul din Suedia „s-a aliniat perfect cu alte date”

Acestea fiind spuse, chiar şi tratamentele de scurtă durată cu antibiotice prezintă un risc asociat cancerului, deşi este mult mai redus faţă de cel observat în urma tratamentelor de lungă durată. Noile descoperiri ar putea oferi încă un motiv pentru limitarea prescrierii excesive de antibiotice şi prevenirea apariţiei superbacteriilor rezistente la antibiotice, au spus cercetătorii, citaţi de Live Science.

Noul studiu confirmă rezultatele unui alt studiu din Marea Britanie, publicat în 2019 în jurnalul Gut. Studiul din Suedia „s-a aliniat perfect cu alte date, fapt ce îmbunătăţeşte încrederea în privinţa unei legături”, a precizat dr. Cynthia Sears, autor senior al studiului britanic.