SCI-TECH

Un profesor spune că Pământul este pe cale să dezvolte propriile sale inele, la fel ca Saturn

post-img

Deşeurile spaţiale reprezintă o problemă majoră pentru omenire şi situaţia se va înrăutăţi pe măsură ce tot mai multe companii şi guverne lansează sateliţi, nave spaţiale, sonde şi chiar turişti în spaţiu.

Deşi mare parte din obiectele pe care le trimitem pe orbită ajung să fie trase înapoi de atmosfera Pământului şi să ardă, o bună parte rămâne acolo până când reuşim să găsim o soluţie adecvată pentru distrugere.
 

De fapt, situaţia s-ar putea agrava atât de mult încât planeta noastră ar putea să arate în curând foarte asemănător cu Saturn, a explicat profesorul de inginerie mecanică Jake Abbott de la Universitatea din Utah, SUA.

„Pământul este pe cale să dezvolte propriile sale inele”

„Pământul este pe cale să dezvolte propriile sale inele, doar că vor fi făcute din deşeuri spaţiale”, a precizat profesorul.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, există aproximativ 170 de milioane de bucăţi de deşeuri spaţiale, mai mari de 1 milimetru, deja pe orbita planetei noastre. Aproximativ 670.000 dintre ele sunt mai mari de 1,27 centimetri.

Şi, având în vedere că multe companii precum SpaceX lansează propriile constelaţii de sateliţi, orbita Pământului este mai aglomerată ca niciodată. Asta înseamnă că există un risc mai mare ca oricând pentru evenimente de coliziune care ar putea crea şi mai multe bucăţi de gunoi spaţial.

„Acum este doar o chestiune de inginerie, construire şi lansare”

Acum, oamenii de ştiinţă încearcă să rezolve problema. Abbott crede că un mod de a curăţa orbita ar fi utilizarea de magneţi.

Prin învârtirea unui magnet la capătul unui braţ robotic pentru a crea curenţi electrici speciali numiţi „eddy”, bucăţi individuale de gunoi spaţial ar putea fi controlate şi încetinite, aşa cum a descris profesorul într-un articol recent publicat în jurnalul Nature.

„Pur şi simplu am creat prima undă de tractare din lume. Acum este doar o chestiune de inginerie, construire şi lansare”, a adăugat profesorul.