SCI-TECH

Aerul poluat, asociat cu boli mintale severe. Ce arată cel mai cuprinzător studiu de până acum

post-img

Expunerea la aerul poluat este asociată cu o severitate crescută a bolilor mintale, potrivit celui mai cuprinzător studiu de acest fel de până acum.

Cercetările, care au implicat 13.000 de oameni din Londra, au arătat că o creştere relativ mică a expunerii la dioxidul de azot a dus la creştere de 32% a riscului de nevoie de tratament şi o creştere de 18% a riscului de spitalizare.
 

Oamenii de ştiinţă au spus că descoperirile lor pot fi aplicate cel mai probabil la majoritatea oraşelor din naţiunile dezvoltate, iar reducerea poluării aerului ar putea aduce beneficii pentru milioane de oameni.

„Ştim că există soluţii ce pot fi aplicate”

„Poluarea aerului este modificabilă, chiar şi la scară largă, atunci când vine vorba despre nivelul de expunere la poluare. Ştim că există soluţii ce pot fi aplicate, precum extinderea zonelor cu emisii scăzute. Totuşi, soluţiile pentru sănătatea mintală la nivel individual sunt destul de dificil de aplicat”, a precizat Joanne Newbury, autor al studiului şi cercetător la Universitatea din Bristol.

Studiul a folosit frecvenţa spitalizărilor sau vizitele la medicii de familie drept măsură de severitate. Cercetătorii au calculat că o reducere mică a unui singur poluant ar putea reduce bolile şi economisi zeci de milioane de lire sterline pe an pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Nivelurile aerului poluat din Londra au scăzut în anii recenţi însă nu există un nivel sigur, a spus Ioannis Bakolis, de la King’s College London, care a coordonat cercetările. „Chiar şi la niveluri scăzute de aer poluat, acest efect important poate fi observat”, a adăugat Bakolis, citată de The Guardian.

Aerul poluat cauzează o reducere „uriaşă” a inteligenţei

Cercetări recente au arătat că mici creşteri în poluarea aerului au fost asociate cu creşteri semnificative a depresiei şi anxietăţii. De asemenea, studiile au descoperit o legătură între aerul poluat şi rate crescute de suicid, indicând că traiul în zone poluate creşte riscul de boli mintale. Alte cercetări au descoperit că aerul poluat cauzează o reducere „uriaşă” a inteligenţei, fiind chiar asociat cu demenţa. O analiză globală din 2019 a concluzionat că aerul poluat poate deteriora fiecare organ din corpul uman.

Noul studiu, publicat în revista British Journal of Psychiatry, a monitorizat pacienţii din sudul Londrei de la primul lor contact cu servicii de specialitate pentru sănătate mintală. Cercetătorii au folosit estimări de rezoluţie înaltă pentru poluarea aerului de la locuinţele acestora.