POLITIC

VIDEO. Proiectul privind retragerea imunităţii parlamentare a fost avizat pozitiv

Deputaţii vor rămâne fără imunitate parlamentară. Comisia juridică a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de modificare a Constituţiei, astfel încât deputaţii să nu beneficieze de niciun fel de privilegiu în raport cu ceilalţi cetăţeni. Socialiştii s-au abţinut de la vot şi spun că retragerea imunităţii va repezenta o formă de presiune politică asupra deputaţilor care nu acceptă tezele promovate de guvernare.

În prezent, potrivit Constituţiei, deputaţii nu pot fi arestaţi, reţinuţi sau percheziţionaţi, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă. De asemenea, nu pot fi trimişi în judecată fără acordul Parlamentului. Proiectul, propus de deputaţii majorităţii parlamentare şi avizat pozitiv de comisia de profil, prevede excluderea acestui articol din legea supremă. Astfel, deputaţii îşi vor păstra imunitatea doar pentru declaraţiile făcute sau opiniile exprimate.

Socialiştii s-au abţinut de la vot şi spun că retragerea imunităţii parlamentare ar putea fi folosită ca instrument de şantaj şi presiune de Partidul Democrat în raport cu colegii de Parlament. 

Liberal-democraţii au propus ca alături de deputaţi să-i fie retrasă imunitatea şi preşedintelui ţării. 

În prezent, imunitatea deputaţilor poate fi ridicată la solicitarea procurorului general, cu votul majorităţii parlamentare. Pentru modificarea Constituţiei în Parlament sunt necesare voturile a cel puţin 67 de deputaţi.