POLITIC

Alexei Arestovici: Dacă am ataca R. Moldova ne-am transforma în ruşi. Suntem state prietene!

post-img

Alexei Arestovici, consilierul şefului oficiului preşedintelui Volodymyr Zelenski, spune că Ucraina consideră sincer Republica Moldova o ţară prietenă şi nu poate fi vorba despre intenţia deschiderii unui nou front pe segmental transnistrean al frontierei. Arestovici spune că Kievul respectă suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, iar singura opţiune ca Ucraina să intervină militar în R. Moldova ar fi ca Chişinăul să solicite un astfel de ajutor, notează IPN.

Ucraina nu are nevoie de un nou front la graniţa cu Republica Moldova. Este răspunsul consilierului prezidenţial, Alexei Arestovici, după ce pretinsele autorităţi de la Tiraspol au anunţat că toate indiciile le întăresc convingerea că provocările din regiunea transnistreană sunt organizate de ucraineni.

„De ce să vă atragem într-un conflict militar? Nouă ne sunt suficiente problemele pe care le avem de-a lungul frontierei. Noi n-avem nevoie de un front nou, n-avem nevoie să trimitem acolo trupe care să lupte sau să stea de strajă, aşa cum se întâmplă la Odesa sau în regiunea Viniţei, în loc să trimitem aceşti oameni să-şi ajute camarazii în estul Ucrainei. În plus, mai există un motiv. Pentru noi R. Moldova este o ţară prietenă, noi suntem buni vecini de sute de ani. Pentru noi este inacceptabil să încălcăm suveranitatea Moldovei”, a spus Alexei Arestovici în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8.

Arestovici spune că armata ucraineană, teoretic, ar putea oferi suport militar Republicii Moldova, doar în cazul în care va exista o solicitare oficială în acest sens. De asemenea, consilierul preşedintelui Zelenski a mulţumit Republicii Moldova pentru ajutorul oferit refugiaţilor ucraineni.

„Singura opţiune prin care Ucraina poate oferi ajutor R. MoldovA, spun ajutor, nu o operaţiune, ar fi ca Guvernul R. Moldovei să ne solicite direct ajutor. O astfel de opţiune, teoretic, este posibilă. Dar scenariul că trupele ucrainene vor acţiona pe teritoriul R. Moldova fără acordul acesteia, este exclus. În cine ne-am transforma? În ruşi? Noi vă respectăm independenţa şi suveranitatea. Repet, R. Moldova este vecinul nostru bun, voi i-aţi adăpostit pe refugiaţii noştri, fapt pentru care vă suntem recunoscători”, a mai spus Alexei Arestovici.

Ieri, preşedintele Parlamentului Igor Grosu a menţionat la Kiev că Republica Moldova a oferit cetăţenilor din regiunile Odesa şi Viniţa ajutor umanitar în valoare de 1,2 milioane de euro. Şeful Legislativului a mai spus că următorul pachet umanitar, care va conţine medicamente şi echipamente medicale, este în proces de pregătire.