JUSTIŢIE

Vasile Costiuc va rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile

Judecătorii au decis azi că preşedintele Partidului "Democraţia Acasă", Vasile Costiuc, va rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. El a fost reţinut pe 12 ianuarie şi e bănuit de abuz în serviciu şi de spălare de bani, într-o schemă de înstrăinare ilegală a unor loturi de pământ din Durleşti.

Înainte de a fi pronunţată hotărârea magistraţilor, Vasile Costiuc s-a declarat nevinovat şi i-a luat apărarea soţiei sale care e cercetată în acelaşi dosar penal.

VASILE COSTIUC, preşedinte, Partidul "Democraţia Acasă": „Ca să înţelegeţi prin ce trece familia mea, soţia am lasat-o la Procuratura Anticorupţie este cercetată şi audiata ea deja. Eu sunt la Ciocana la Judecătorie, ea e la Procurata Anticorupţie. Este anchetată în acelaşi dosar. Vreau ca acei care urmăresc activitatea noastră să înţeleagă ce înseamnă să dai buzna mascaţii peste tine la ora 6, atunci când ştii că nu ai furat în viaţa ta nimic şi nu-i aştepţi”.

De cealaltă parte, procurorii afirmă că au suficiente probe care ar demonstra vinovăţia lui Vasile Costiuc.  

MARIANA CHERPEC, purtător de cuvânt, Procuratura Generală: „Procuratura îşi menţine aceeaşi poziţie. Considerăm că avem suficiente probe care confirmă învinuirea domnului Costiuc. Repectiv, dumnealui dacă nu este de acord cu decizia instanţei de judecată, dispune de dreptul de a contesta cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 3 zile”.

Vasile Costiuc a fost reţinut pe 12 ianuarie, împreună cu fostul deputat al Partidului Democrat, Veaceslav Nedelea. Ambii au fost plasaţi în arest la domiciliu şi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Vasile Costiuc şi o funcţionară a primăriei ar fi cumpărat în perioada anilor 2005-2019, peste 20 de terenuri din Durleşti la preţuri derizorii pe care le-ar fi vândurt ulterior mult mai scump.

În perioada anilor 2005-2007, în aceeaşi schemă infracţională ar fi fost implicat şi Veaceslav Nedelea, care deţinea funcţia de primar interimar al oraşului Durleşti. În urma acestor infracţiuni, administraţia publică locală a oraşului Durleşti ar fi suferit prejudicii financiare în valoare de aproape 8 milioane de lei.