JUSTIŢIE

Legea privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor va fi modificată

post-img

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi modificarea Legii privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor. Mai exact, este vorba de excluderea normei care prevede obligativitatea efectuării evaluării extraordinare a performanţelor judecătorilor în cazul în care aceştia urmează a fi numiţi până la atingerea plafonului de vârstă. Astfel, judecătorii a căror mandat de cinci ani a expirat deja sau va expira până la 1 aprilie 2022 vor avea posibilitate să fie numiţi până la atingerea plafonului de vârstă în baza evaluării ordinare, efectuată o dată la trei ani.

„Scopul acestui proiect este de a sincroniza prevederile legale cu modificările constituţionale referitoare la sistemul judecătoresc, operate în anul 2021, şi care vor intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022. Totodată, se va evita blocajul creat în sistemul judecătoresc din cauza nefuncţionării, din luna octombrie 2020, a Colegiului de evaluare - cel care efectuează evaluarea extraordinară a performanţelor judecătorilor care urmează a fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. Din această cauză, în prezent, circa 60 de magistraţi, mandatul cărora a expirat sau va expira până la data de 1 aprilie 2022, nu pot fi propuşi spre numire în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă”, a explicat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în cadrul şedinţei de Guvern.

De asemenea, din cauza blocajului creat, dosarele din gestiunea judecătorilor cu mandatul expirat sau care va expira la 1 aprilie 2022 nu pot fi repartizate spre examinare judecătorilor în funcţie (cu mici excepţii), iar justiţiabilii sunt nevoiţi să aştepte o perioadă nedeterminată examinarea cauzelor lor, ceea ce afectează respectarea termenului rezonabil de examinare a cauzelor.