Europa Azi

UE va extinde luni sancţiunile împotriva Republicii Belarus, anunţă Josep Borrell

post-img

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde luni sancţiunile împotriva Republicii Belarus pentru a include companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, transmite Reuters.

UE a acuzat Belarusul că încurajează migranţii să vină pe teritoriul său şi împinge apoi mii dintre ei să treacă în Polonia şi alte state vecine din UE ca răzbunare pentru sancţiunile impuse deja Minskului.

Doi diplomaţi au declarat joi că UE ia în considerare să impună sancţiuni asupra principalului aeroport din Belarus în încercarea de a îngreuna posibilitatea companiilor aeriene de a transporta migranţi.

Miniştrii de externe ai blocului comunitar urmează să se întâlnească luni la Bruxelles.

"Vom da undă verde extinderii cadrului legal al sancţiunilor noastre împotriva Belarusului, astfel încât să poată fi aplicat tuturor celor care participă la introducerea ilegală de migranţi în această ţară", a declarat Borrell pentru publicaţia franceză Le Journal du Dimanche.

El a adăugat că directorii companiilor aeriene şi ai agenţiilor de turism ar putea fi vizaţi de interdicţii de călătorie şi de îngheţarea activelor în Uniunea Europeană. Totodată, aproximativ 30 de oficialităţi guvernamentale din Belarus bănuite de implicare în această criză a migranţilor ar putea fi la rândul lor vizate de sancţiuni, spuse Borrell.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, deja sub incidenţa sancţiunilor internaţionale pentru reprimarea unor proteste, a ameninţat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa.