Europa Azi

„Europa Azi”: Stil de viaţă sănătos pentru toţi europenii

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

TREI PACTE PENTRU TRANZIŢIA ENERGETICĂ
Comisia Europeană a anunţat trei pacte energetice în cadrul Dialogului la Nivel Înalt al ONU privind Energia, desfăşurat la New York. Cu această ocazie, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a subliniat angajamentul UE de a susţine eforturile globale de asigurare a accesului universal la energie până în 2030 şi de a accelera tranziţia către o energie curată în întreaga lume. Cele trei pacte pentru tranziţia energetică, anunţate de Comisie, vor contribui la realizarea acestor obiective. În primul rând, va fi pregătit un program de reducere la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţările dependente de cărbune. În al doilea rând, Comisia va evalua perspectivele regionale privind tranziţia energetică pentru Africa, America Latină şi Europa. În al treilea rând, va fi elaborat un Catalog al acordurilor privind hidrogenul ecologic.

UN SINGUR ÎNCĂRCĂTOR PENTRU TOATE DISPOZITIVELE
Executivul UE a prezentat propunerea de directivă revizuită privind dispozitivele electronice portabile. Pentru a pune capăt frustrării consumatorilor şi a reduce deşeurile electronice, Comisia Europeană propune folosirea unui încărcător comun cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului. Astfel, USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile. De asemenea, datorită armonizării tehnologiei de încărcare rapidă, orice încărcător compatibil va asigura aceeaşi viteză de încărcare pentru orice dispozitiv. În plus, Comisia propune vânzarea separată a încărcătoarelor. Consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Se estimează că în acest fel cantitatea de deşeuri electronice se va reduce cu aproape o mie de tone pe an.

STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS PENTRU TOŢI EUROPENII
Comisia Europeană a lansat campania HealthyLifestyle4All pentru a îmbunătăţi sănătatea şi traiul europenilor de toate vârstele, din toate grupurile sociale. În calitate de coordonator al campaniei, Comisia va pune în aplicare mai multe acţiuni, la care au fost invitate să participe societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale, autorităţile naţionale, locale şi regionale, dar şi organismele internaţionale. Campania se va desfăşura la nivel european şi va dura doi ani. În această perioadă, 470 de milioane de euro vor fi disponibile pentru acţiuni în domeniul sportului în cadrul programului Erasmus+, 290 de milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa şi 4,4 milioane de euro în cadrul programului EU4Health.