Europa Azi

„Europa Azi”: Presiuni pentru lansarea gazoductului Nord Stream 2

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

PROGRAM EUROPEAN PENTRU REDUCEREA ŞOMAJULUI

Comisia Europeană a publicat al doilea raport privind impactul SURE, instrumentul de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în situaţii de urgenţă. Potrivit raportului, cu 100 de miliarde de euro, au fost sprijiniţi anul trecut 31 milioane de europeni aflaţi în risc de şomaj. Dintre aceştia, 22,5 milioane – angajaţi şi 8,5 milioane – lucrători independenţi. Este vorba de mai mult de un sfert dintre persoanele angajate în cele 19 state membre beneficiare.

Totodată, programul SURE a ajutat aproximativ 2,5 milioane de întreprinderi afectate de pandemie să-şi păstreze lucrătorii. Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat că peste un milion şi jumătate de europeni nu au devenit şomeri, iar asta este un exemplu cum Europa lucrează pentru oameni.

ASIGURĂTORII, ÎNCURAJAŢI SĂ INVESTEASCĂ ÎN REDRESAREA U.E.

Comisia Europeană a adoptat o revizuire cuprinzătoare a normelor UE în materie de asigurări, pentru a favoriza investiţiile pe termen lung în redresarea Europei după pandemia de COVID-19. În urma revizuirii, ar putea fi deblocaţi până la 90 de miliarde de euro şi asta va ajuta asigurătorii să îşi intensifice contribuţia la redresarea blocului comunitar, în calitate de investitori privaţi pe pieţele de capital ale UE. Noile norme vor garanta, de asemenea, că societăţile de asigurări rămân solide, inclusiv în perioade economice dificile. Pentru a spori rezilienţa sectorului asigurărilor şi reasigurărilor, vor fi introduse norme simplificate şi mai proporţionale pentru anumite societăţi de asigurare mai mici.

ZIUA EUROPEANĂ A PRODUSELOR ECOLOGICE

Parlamentul European, Comisia şi Consiliul U.E. au semnat astăzi o declaraţie comună, potrivit căreia, în fiecare an pe 23 septembrie, va fi sărbătorită Ziua europeană a produselor ecologice. Lansarea evenimentului face parte din Planului de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, adoptat de Comisia Europeană. Planul propune 23 de măsuri care vor contribui la stimularea producţiei şi consumului de produse ecologice. În acelaşi timp, sporirea producţiei ecologice va contribui la reducerea utilizării îngrăşămintelor, pesticidelor şi anti-microbienelor, prevăzută în strategia "De la fermă la consumator" şi în strategia privind biodiversitatea.

PRESIUNI PENTRU LANSAREA GAZODUCTULUI NORD STREAM 2

Un grup de 43 de europarlamentari, inclusiv şase eurodeputaţi români, au cerut Comisiei Europene să deschidă de urgenţă o anchetă privind rolul companiei ruseşti Gazprom în creşterea record a preţului la gaze naturale în Europa. Într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui Margrethe Vestager şi comisarului pentru energie, Kadri Simson, europarlamentarii au menţionat că preţurile au ajuns la peste 700 de dolari pentru o mie de metri cubi, un record absolut.

S-au prezentat şi câteva acţiuni sau inacţiuni ale Gazpromului, considerate principalele motive ale acestei scumpiri fără precedent. Este vorba de refuzul de a transporta gazele şi prin conductele folosite anterior, inclusiv prin cele ucrainene, închiderea producţiei la zăcămintele de gaze naturale Yamal, precum şi refuzul de a livra volume suplimentare de gaze, în vara anului 2021, necesare pentru completarea stocurilor înaintea sezonului de iarnă. Toţi aceşti factori, se mai spune în scrisoare, ridică suspiciuni cu privire la efortul deliberat al Gazpromului de a face presiuni asupra Europei, pentru lansarea imediată a gazoductului Nord Stream 2, în pofida nerespectării normelor UE privind piaţa energiei.