Europa Azi

„Europa Azi”: 165 de milioane de euro pentru copiii vulnerabili

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

165 MILIOANE DE EURO PENTRU COPIII VULNERABILI

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la evenimentul Global Citizen Live, că Uniunea Europeană va sprijini cu 140 de milioane de euro cercetarea în domeniul sistemelor alimentare durabile. UE va contribui, de asemenea, cu încă 25 de milioane de euro, la fondul global "Educaţia nu poate aştepta", pentru a sprijini copii aflaţi în situaţii de urgenţă şi crize prelungite, în special fete, copii cu dizabilităţi, minorităţi şi sau marginalizaţi. De la înfiinţarea sa, în 2016, fondul a ajutat peste 4,6 milioane de fete şi băieţi vulnerabili să aibă acces la o educaţie incluzivă şi de calitate, într-un mediu sigur şi protector. Noua finanţare duce contribuţia UE la acest fond la peste 52 milioane de euro, accelerându-i impactul, domeniul de aplicare şi acoperirea pe tot globul.

EUROSTAT: STUDIEREA LIMBILOR STRĂINE ÎN U.E.

Potrivit datelor Eurostat, publicate cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, în 2019, 59% dintre elevii încadraţi în învăţământul secundar superior din UE au studiat două sau mai multe limbi străine. În Luxemburg şi Franţa, două sau mai multe limbi străine erau studiate de absolut toţi elevii. În Estonia, România, Cehia şi Finlanda proporţia celor care studiau două sau mai multe limbi a fost de 99 la sută. La polul opus s-a aflat Grecia, unde numai un elev dintr-o sută a studiat două sau mai multe limbi străine. Proporţii scăzute, de şase şi 12 la sută, au fost înregistrate în Portugalia şi Irlanda. Engleza a fost, de departe, cea mai studiată limbă străină. În 2019, au învăţat-o 96% dintre elevii din UE. Spaniola a fost studiată de 26% dintre elevi, franceza – de 22%, germana – de 20%, iar italiana – de numai 3% dintre elevii europeni.

CARTELUL BALCANIC, DESTRUCTURAT CU SPRIJINUL EUROPOL

Peste două tone şi jumătate de cocaină au fost confiscate în cadrul unei operaţiuni internaţionale coordonate de Europol. Operaţiunea la care au participat poliţişti din opt ţări, a dus la reţinerea a 61 de suspecţi. Toţi ar fi membrii unui cartel balcanic de droguri care inunda Europa cu cocaină. Poliţia a confiscat şi peste 300 de kilograme de marijuana şi 612 mii de euro. Pentru a nu fi prinşi, membrii cartelului balcanic foloseau legitimaţii de ofiţeri antitero, arme de foc şi muniţie. Au fost confiscate, de asemenea, nouă automobile de lux şi cinci motociclete, folosite de traficanţi. Organizaţia criminală era extrem de mobilă, avea filiale active în mai multe ţări europene şi era compusă, în principal, din infractori din Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Slovenia.