Europa Azi

COP26: UE alocă 1 miliard de euro pentru gestionarea durabilă a pădurilor din întreaga lume

post-img

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi, în cadrul celei de-a 26-a Conferinţe a părţilor la schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, un miliard de euro reprezentând contribuţia Uniunii Europene la angajamentul de finanţare a pădurilor la nivel mondial, potrivit unui CaleaEuropeana.ro. Acest pachet de sprijin pe 5 ani de la bugetul UE va ajuta ţările partenere să protejeze, să refacă şi să gestioneze în mod durabil pădurile din întreaga lume şi să respecte Acordul de la Paris.

„Pădurile sunt plămânii verzi ai Pământului. Trebuie să le protejăm şi să le refacem. Anunţ cu plăcere că ne angajăm să alocăm 1 miliard de euro pentru protejarea pădurilor lumii. Acesta este un semn clar al angajamentului UE de a fi liderul schimbării globale pentru protecţia planetei noastre, în concordanţă cu Pactul Verde al UE“, a declarat preşedintele Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.

Peste 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume depind de păduri pentru hrană, medicamente şi mijloace de trai. Pădurile conservă solul şi susţin 80% din biodiversitatea mondială, iar cele mai mari bazine forestiere se află în afara teritoriului UE.

Deoarece produc oxigen şi purifică aerul, pădurile sunt, de asemenea, esenţiale pentru atenuarea schimbărilor climatice, deoarece absorb până la 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Ele sunt la fel de importante şi pentru adaptarea la schimbările climatice. Emisiile de gaze cu efect de seră legate de defrişări reprezintă a doua cauză principală a schimbărilor climatice. Între 1990 şi 2016, la nivel mondial s-a pierdut suprafaţa împădurită cu o rată echivalentă cu aproximativ 800 de terenuri de fotbal pe oră.

Acest angajament reprezintă contribuţia Comisiei Europene la angajamentul privind pădurile globale luat de comunitatea internaţională în cadrul COP26. Ca urmare, UE va colabora cu ţările partenere pentru a conserva, a reface şi a asigura gestionarea durabilă a pădurilor într-un mod cuprinzător şi integrat. Din cele 1 miliard de euro promise astăzi, 250 de milioane de euro vor fi alocate bazinului Congo, care acoperă opt ţări (Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, Burundi şi Rwanda) pentru a proteja a doua cea mai mare regiune de păduri tropicale din lume, îmbunătăţind în acelaşi timp mijloacele de trai ale populaţiei.

De la începutul anilor 1990, UE sprijină conservarea pădurilor, în special în Africa Centrală, prin intermediul programului emblematic al UE ECOFAC (Conservarea biodiversităţii şi a ecosistemelor fragile din Africa Centrală). Acest sprijin continuu a contribuit la conservarea a aproximativ 16 milioane de hectare de păduri umede din bazinul Congo, promovând în acelaşi timp dezvoltarea durabilă şi mijloacele de trai ale populaţiei locale.

Angajamentul de marţi, 2 noiembrie, al Comisiei Europene este finanţat prin instrumentul NDICI-Global Europe.