ECONOMIC

Producătorii de struguri de masă şi-au propus să sporească exportul pe piaţa UE

post-img

Producători şi exportatori de struguri de masă s-au întrunit recent în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta despre posibilităţile de diversificare a pieţelor de comercializare a strugurilor, după ce războiul din Ucraina a afectat lanţul logistic de export pe pieţele estice. Evenimentul a fost organizat de proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în R. Moldova (APM) în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova (APESM) şi a întrunit peste 40 de antreprenori din diferite regiuni ale R. Moldova.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, preşedintele APESM, citat de Moldpres, anual în R. Moldova sunt produse circa 100 de mii tone de  struguri de masă, dintre care sunt exportate 60-70 mii tone. 

La rândul său, Viorel Leahu, reprezentant al proiectului USAID APM, a afirmat că  în condiţiile actuale, o bună parte din cele 44 de mii de tone exportate anterior pe piaţa tradiţională (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan) urmează să fie redirecţionate pe noi pieţe, cum ar fi ţările membre ale Uniunii Europene. „Pentru a valorifica potenţialul oferit de pieţele europene, este necesar ca exportatorii şi producătorii de struguri de masă să îşi coordoneze activităţile, astfel încât strugurii destinaţi exportului să corespundă cerinţelor de calitate şi siguranţă ale cumpărătorilor, mai stricte faţă de cele de pe pieţele tradiţionale”, a accentuat reprezentantul USAID APM.

Exportatorii de struguri din R. Moldova au declarat că strugurii soiul Moldova au mai multe avantaje pe pieţele de export, cum ar fi gustul unic, culoarea întunecată a bobiţelor, capacitatea de păstrare îndelungată. Totodată, Republica Moldova trebuie să-şi concentreze exporturile pe piaţa UE în lunile septembrie-decembrie, când încă nu sunt livraţi strugurii produşi în ţările cu tradiţii precum Chile, Peru, Brazilia etc. „Urmează însă să fie întreprinse mai multe acţiuni prioritare ca sporirea calităţii strugurilor, gestionarea nivelului de reziduuri de pesticide, recoltarea, sortarea şi păstrarea corectă, implementarea standardelor internaţionale GlobalG.A.P., GRASP şi/sau SMETA, diversificarea tipurilor de ambalaj. Iar pe termen lung, producătorii au agreat necesitatea diversificării sortimentului de soiuri de struguri de masă prin testarea şi adoptarea soiurilor apirene (fără sâmburi)", potrivit participanţilor la atelier.

Discuţiile desfăşurate de exportatorii şi producătorii de struguri de masă vor fi transpuse într-un plan de acţiuni, care va fi comunicat tuturor părţilor şi implementat cu implicarea APESM şi a partenerilor de dezvoltare.

Conform UN Comtrade, exporturile de struguri de masă din R. Moldova din recolta anului 2021 (august-martie) au fost de peste 65 mii de tone, în valoare totală de cca 42 milioane de dolari SUA. Cel mai exportat soi de struguri este soiul Moldova. În această perioadă, Republica Moldova a exportat struguri în 20 de ţări, precum Rusia, România, Ucraina, Belarus, Polonia, Arabia Saudită, Irak, Spania, Franţa, SUA.