ECONOMIC

Oportunităţi de lansare în afaceri pentru alţi 41 de migranţi

post-img

Primele 41 de companii din anul curent, lansate de migranţi sau rudele acestora de gradul I, vor primi finanţare de la stat de până la 250 mii de lei pentru iniţierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiţionale depuse de reprezentanţii diasporei au fost aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ODIMM).

Suma totală a granturilor este de circa zece milioane de ei, iar volumul investiţiilor în economie va constitui  circa 24 milioane de lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiţionale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri şi 40 de femei, relatează Moldpres.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a reafirmat angajamentul instituţiei privind susţinerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diasporă. „ODIMM susţine agenţii economici la toate etapele de dezvoltare a afacerilor, oferindu-le consultanţă, mentorat şi finanţare nerambursabilă. La ora actuală, pentru Programul PARE 1+1, recepţionăm în regim continuu cereri de înscriere şi proiecte investiţionale pentru a atrage remitenţele în economia naţională şi a susţine revenirea lucrătorilor migranţi acasă”, a precizat directorul.

Managerii celor 41 de companii selectate pentru finanţare sunt migranţi care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o deţin persoanele care investesc remitenţele obţinute în Italia, România, Marea Britanie şi Germania.

Circa 80 la sută din companiile beneficiare de grant îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în 23 de raioane ale R. Moldova. Din numărul total de solicitări de finanţare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creşterea legumelor în seră, prelucrarea plantaţiilor de viţă de vie, pomi fructiferi şi zootehnie.

Programul de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din anul 2010 şi are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale cetăţenilor R. Moldova aflaţi la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetăţeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitenţe, rude de gradul I.