ECONOMIC

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunţat mai multe măsuri anticriză

Economia Republicii Moldova trece printr-un şir de crize provocate, iniţial, de pandemie, iar acum de războiul din Ucraina. Sunt probleme cu investiţiile şi, de aceea, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunţat astăzi, mai multe măsuri anticriză.

În Republica Moldova există mai multe platforme de investiţii pe care guvernul le promovează. Între măsurile de sprijin ale acestora, anunţate de ministrul Economiei, se numără extinderea termenului de activitatea a parcului IT pe o perioadă de 10 ani. Regimul fiscal pentru Zonele Economice Libere se menţine tot pentru o perioadă de 10 ani. Autorităţile îşi mai propun să alinieze facilităţile fiscale la normele Acordului de Asociere cu UE.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Acele modificări sunt făcute doar în beneficiul investitorilor ca să se simtă şi mai confortabil, cu un regim corect, echilibrat şi echidistant, astfel încât el să-şi atingă acele obiective investiţionale”.

STELIAN MANIC, director, Agenţia de Investiţii. „Ceea ce avem trebuie să păstrăm şi să dezvoltăm. Plus, nu trebuie să uităm şi să ne gândim la dezvoltarea altor instrumente”.

Ministrul Economiei a precizat că traversăm o perioadă extrem de complicată pentru sectorul investiţiilor iar războiul şi criza mondială a lovit dur pe mai multe paliere. Provocarea actuală este readaptarea la noile realităţi.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „În pofida acestor dificultăţi cu care ne confruntăm şi, într-adevăr, avem un şir de crize fără precedent nu doar în istoria Republicii Moldova, dar în rezultatul unor crize apar şi oportunităţi noi”.

În Republica Moldova stocul de investiţii este de peste 4,7 miliarde de dolari. Ponderea cea mai mare, 86% - o constituie investiţiile Uniunii Europene. 13% sunt investiţiile altor state şi doar 1% - din ţările CSI.