ECONOMIC

La Bălţi a fost lansat un concurs de granturi pentru dezvoltarea afacerilor în nordul R. Moldova

post-img

People in Need Moldova a anunţat concurs de granturi în cadrul proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei” (2017-2019), finanţat de Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi implementat de People in Need Moldova în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord şi Asociaţia obştească „Pro Cooperare Regională”. Concursul este adresat întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) din Regiunea de Dezvoltare Nord şi este deschis până duminică, 25 noiembrie a.c.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată luni, 5 noiembrie, la Bălţi, directorul de ţară People in Need Moldova, Silvia Bicenco, a prezentat condiţiile concursului de granturi şi a vorbit despre colaborarea cu ADR Nord şi A.O. „Pro Cooperare Regională” în cadrul proiectului menţionat. „Prin intermediul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului, dorim să susţinem mediul de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Nord. Concursul de granturi pe care îl lansăm astăzi, la Bălţi, este adresat membrilor asociaţiilor de business, incubatoarelor de afaceri şi ÎMM din nordul R. Moldova”, a specificat directorul de ţară People in Need Moldova.

Directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a mulţumit partenerilor cehi şi din regiune pentru excelenta colaborare, menţionând, în context, mai multe realizări. „Până în prezent, împreună am reuşit să realizăm mai multe activităţi importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri în regiune: am organizat primul concurs de granturi, în cadrul ADR Nord am lansat Centrul de Informare şi Consiliere în Afaceri, am desfăşurat un şir de seminare pentru autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale, am creat platforma online www.investnorth.md, iar astăzi am lansat cel de-al doilea concurs de granturi pentru ÎMM. Dorim să impulsionăm iniţiativele antreprenoriale în regiune şi să creăm astfel condiţii confortabile pentru cetăţeni. Datorită dezvoltării afacerilor va creşte şi valoarea proiectelor investiţionale de infrastructură pe care le implementăm în regiune”, a relevat directorul ADR Nord.

În context, şefa Secţiei cooperare şi atragerea investiţiilor în cadrul ADR Nord, Maria Prisacari, a menţionat că, deşi ÎMM deţin o cotă dominantă în economie, acest sector rămâne afectat din cauza poziţiei lor relativ slabe în ceea ce priveşte activităţile de producere, accesul redus la capital, tehnologie şi infrastructură şi adaptabilitatea la cerinţele pieţei. Astfel, acordarea granturilor va servi drept unul din instrumentele principale pentru suportul şi accelerarea întreprinderilor locale. ÎMM vor avea oportunitatea de a utiliza acest suport financiar pentru majorarea competitivităţii lor, pentru implementarea planurilor de afaceri, ideilor inovative, pentru extinderea producerii şi gamei de servicii, pentru majorarea eficienţei afacerilor etc.

În următoarea perioadă, potenţialii beneficiari vor fi instruiţi cum să participe în cadrul concursului de granturi. Un şir de sesiuni de instruire în acest sens vor fi organizate la Soroca, Bălţi şi Sângerei.

Bugetul acestui concurs de granturi este de circa 100.000 de euro. Suma solicitată în cadrul concursului trebuie să se încadreze între 2000 şi 5000 de euro.

Detalii despre concursul de granturi lansat astăzi la Bălţi se găsesc AICI.