ECONOMIC

Începe construcţia liniei electrice de înaltă tensiune Vulcăneşti - Chişinău

O companie indiană va construi o linie electrică aeriană de înaltă tensiune între Vulcăneşti şi Chişinău cu capacitatea de 400 de kilowaţi. Astfel, se vor pune bazele conexiunii sistemului de energie electrică din România cu cel din Republica Moldova. Proiectul costă în jur de 27 de milioane de euro, bani oferiţi de Banca Mondială. Linia electrică va avea o lungime de 158 de kilometri şi urmează să fie gata în 3 ani şi 4 luni.

Scopul proiectului constă în sporirea securităţii aprovizionării cu energie electrică prin conectarea la linia de înaltă tensiune cu România. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că într-un final, cetăţenii Republicii Moldova vor avea de câştigat pentru că vor plăti mai puţin pentru consumul de energie electrică.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 mW de energie electrică. Iar pentru informaţii, consumul total maxim al Republicii Moldova este de 1100 mW: 800 pe malul drept şi 300 pentru malul stâng”.

Responsabilă de proiectarea, furnizarea şi instalarea echipamentelor necesare pentru linia electrică este KEC International, companie care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei internaţionale. În presă au apărut însă informaţii precum că licitaţia s-a desfăşurat cu probleme. Vicepremierul Spînu a recunoscut parţial acest lucru, dar a dat asigurări că totul este sub control, iar compania câştigătoare îşi va onora toate obligaţiile.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Am încercat împreună cu echipa să vedem dacă putem trece peste ele. Am făcut acea solicitare de re-licitare dacă este posibil, din păcate nu a fost. Pentru mine ca ministru era important ca acest proiect să nu fie acoperit de tot felul de speculaţii şi imagine proastă inclusiv în rândul societăţii. Ţinând cont că s-a ajuns prea departe şi că devierile de proiect erau minore, s-a luat decizia pentru desemnarea câştigătorului”.

Potrivit unei anexe a contractului semnat, compania indiană trebuie să îndeplinească 7 condii impuse de autorităţile de la Chişinîău.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Forţa pilonului de fundaţie de tip RNS12 ar trebuie să fie de 548 de kilo-newtoni în loc de 515,25 cum e prevăzut în prezent în ofertă fără majorarea de costuri. Ofertantul îşi va asuma oricare creşterea volumelor şi dimensiunilor fundaţiilor pe baza forţelor finale care acţionează asupra acestor fundaţii”.

Totodată, ministrul Infrastructurii dă asigurări că va monitoriza personal lucrările la fiecare etapă. Andrei Spînu a vorbit şi despre experienţa companiei KEC International, care până în prezent şi-a onorat toate obligaţiile asumate în 24 de contracte de construcţii ale liniilor de energie electrică în diferite ţări precum Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Mexic, India şi altele.

Construcţia liniei Chişinău-Vulcăneşti face parte dintr-un proiect mai amplu care mai include modernizarea staţiei electrice Chişinău şi construcţia staţiei de energie "back-to-back" de la Vulcăneşti. Valoarea întregului proiect finanţat de Banca Mondială este de 270 de milioane de euro.