ECONOMIC

În 2018-2021, Elveţia va investi circa 40 de milioane euro în Republica Moldova

Eleveţienii investesc în sănătatea, învăţământul vocaţional, guvernarea locală şi dezvoltarea economică din Republica Moldova. Sunt domeniile-cheie pentru care vor fi alocate circa 40 de milioane de euro. Finanţarea are loc în cadrul Strategiei de Cooperare a Elveţiei cu Republica Moldova pentru anii 2018-2021.

 În următorii patru ani, banii vor fi folosiţi pentru sporirea bunăstării populaţiei. Prioritate va avea incluziunea socială a grupurilor marginalizate.
 
Astfel, guvernarea locală, sănătatea, dezvoltarea economică şi ocuparea forţei de muncă sunt domeniile care vor beneficia de asistenţă tehnică şi financiară.
 
Statul elveţian pune umărul şi pentru dezvoltarea migraţiei legale, care poate aduce multe avantaje. Un astfel de proiect este „Diaspora Engagement Hub”.
 
Republica Moldova a implementat cu succes prima Strategie de Cooperare, motiv pentru care programul continuă. Elveţienii au venit şi cu sfaturi pentru autorităţi. Şi, pentru a fi mai bine inţeleşi, chiar au folosit proverbe locale.
 
Strategia de Cooperare pentru anii 2014-2017 s-a încheiat cu  rezultate foarte bune. Zeci mii de oamenii din Republica Moldova au beneficiat de acces la apă potabilă, asistenţă medicală calitativă şi rapidă, s-au făcut investiţii în sate şi s-a reuşit implicarea localnicilor în proiecte de guvernare locală.

Asistenţa acordată de Elveţia de-a lungul anilor depăşeşte suma de 85 de milioane de franci elveţieni.